COSSOS I MENTS, LA DIGNITAT DE LA DIFERÈNCIA

“Cossos i Ments, la dignitat de la diferència” és el tercer itinerari de drets civils que impulsa l’Ajuntament d’Olot i pren el relleu a “Creences i religions: llibertat, diversitat i conflicte”, que durant el 2018 va abordar el dret a la llibertat religiosa, i a “Identitats imPossibles”, que durant l’any 2016 va posar l’accent en la sensibilització pel dret a la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

Aquest és doncs el tercer itinerari de Drets Civils que l’ajuntament d’Olot impulsa posant el focus, aquesta vegada, sobre la diversitat funcional o els drets de les persones amb discapacitat. Està comissariat per la doctora en pedagogia social i professora de la UOC Asun Pié Balaguer i busca una mirada transversal de ciutat, amb la participació de diverses àrees i de les entitats locals que treballen amb i per aquesta diversitat.

El que es pretén és que la ciutadania descobreixi una altra manera d’enfocar el tema de la diversitat funcional que, entre d’altres, posi de manifest la dificultat de les societats per acceptar aquesta diferència, la distribució desigual del poder, la producció de violències múltiples contra la vulnerabilitat i la necessitat de revisar-nos i revisar les nostres organitzacions socials. Perquè el problema, no està en aquests cossos i aquestes ments, el problema rau en la mirada social sobre aquests cossos i aquestes ments.

Per preparar l’Itinerari hem pogut col·laborar i treballar conjuntament amb 13 entitats i serveis de la comarca vinculades al món de la discapacitat: MIFAS, associació de persones sordes, associació de discapacitats de comarques gironines, el Paraigua, associació de familiars de persones amb TEA, associació d’amics de nens d’educació especial, Mentalitza’t, Club Atletisme Garrotxa, Integra, La Fageda, Fundació Tommy Robredo, ONCE, Remoure per incloure (col·lectiu d’ensenyants de la Garrotxa). També s’ha convocat a totes les àrees de l’ajuntament per poder-ho abordar des de diferents perspectives: urbanisme, promoció econòmica, joventut, educació, esports, medi ambient i salut pública, salut mental, cultura i acció social.

Amb la voluntat de fer visible la diversitat funcional a la ciutat, s’ha definit el marc teòric que guia les activitats i propostes d’aquest projecte i se n’ha fet una publicació. Descarrega el llibre Cossos i ments, la dignitat de la diferència

Consulta les activitats i accions d’aquest itinerari