Font de Santa Magdalena

Font de Santa Magdalena
Santiago Planella Domènech

DATA D’INAUGURACIÓ
24 de març de 1988

TEMA
Persones

MATERIAL
Bronze

MIDES
215 x 212 x 50 cm

FORMA D’INGRÉS
Donació

FONT D’INGRÉS
Promoció Torras-Oriol

UBICACIÓ
Plaça Manuel Malagrida , Eixample Malagrida

El monument consta d’una figura femenina dreta i nua que recolza el peu esquerre damunt d’unes muntanyes i que té la mà esquerra tocant el pit d’aquest costat. L’obra està situada sobre un petit mur o barana que encercla la plaça. Al peus, per la banda de la plaça Manuel Malagrida, hi ha un estany semicircular i escalonat pavimentat amb gressite blau. Adossat a la paret recte de l’estany i per davant del mur on descansa l’escultura femenina, hi ha un enorme corn de l’abundància, dret i ple de fruits com ara carbasses i talls de síndria, que reposa, per la part inferior directament dins l’aigua.

Aquest monument, que és també una font, va ser inaugurat el 24 de març de 1988 per l’esposa del president de la Generalitat Marta Ferrusola. L’acte tingué lloc coincidint amb la inauguració i descobriment de la plaça que du el nom de Manuel Malagrida, i al finalitzar les obres del grup d’habitatges obra de l’arquitecte Ramon Fortet, edificats per la constructora Torras-Oriol.

L’obra és una al·legoria a la muntanya de Santa Magdalena, com a font de vida i de riquesa per les valls d’Olot. Des de la premsa es comentava l’encert de col·locació de l’escultura, que es va instal·lar de cara als habitatges de dita plaça, però d’esquenes als vianants que circulen per la via principal del passeig de Barcelona.

INSCRIPCIONS

n el lateral del mur hi ha una placa de bronze amb la inscripció següent: “Plaça Manuel Malagrida / Arquitecte Ramon Fortet i Bru / Grup escultòric Santiago Planella i Domènech / Promoció Torras-Oriol / Inaugurada el 24 de març de 1988 per l’esposa / del M. .Hble. Sr. President de la Generalitat, Sra./ Marta Ferrusola, / essent alcalde el Sr./ Pere Macias i Arau”.

BIBLIOGRAFIA

MURLÀ, J. “Un olotí triomfa a Florència”. La Comarca d’Olot ,Olot, núm. 209 (24 març 1983).
“Santiago Planella és el guanyador de la III Beca d’Arts Plàstiques”. La Comarca d’Olot ,Olot, núm. 238 (3 novembre 1983).
PLANELLA, S. “La Farga de Vulcà”. Olot. Ajuntament d’Olot, 1984.
GARRIDO, A. “La profundidad de la superfície escultural, Santiago Planella”. La Comarca d’Olot, Olot, núm. 328 (29 agost 1985).
VERDAGUER, C. L’Escultura a Olot. Diccionari biogràfic d’autors. Olot, Ed. El Bassegoda, 1987.
La Comarca d’Olot. Olot. núm 456 (30 març 1988), portada i p.5.

També et pot interessar:


Torna a l'inici