Monument any internacional del nen

Monument any internacional del nen
Rosa Serra Puigvert

DATA D’INAUGURACIÓ
15 de juny de 1981

TEMA
Persones

MATERIAL
Pedra

MIDES
135 x 74 x 217 cm

FORMA D’INGRÉS
Donació

FONT D’INGRÉS
Rosa Serra Puigvert

UBICACIÓ
Parc de les Móres (Parc Espuña), Eixampla Malagrida

Grup de quatre nens corrent, l’un al darrere de l’altre, amb els braços enlairats, que mostren la seva vitalitat i alegria. El grup està situat sobre una plataforma rectangular que té en un dels costats menors un llarg pendent que continua fins a fondre’s amb el terra i que serveix, a mode de camí, per accedir fàcilment fins a l’escultura i poder-hi jugar o enfilar-s’hi.

El tema és una al·legoria del món infantil, al qual va dedicada l’escultura, tot simbolitzant la vitalitat i l’entusiasme de la infància. “El llenguatge (de l’obra) -explica Quim Domene en un article de l’època- és figuratiu, però construït en volums molt esquemàtics, en la línia de les darreres obres de Rosa Serra, la qual aquesta vegada ha aprofitat molt més els espais buits, que recorden una mica les escultures de l’anglès Henry Moore, encara que fuig una mica de les formes de l’autora.”

“Una de les variants -segons Domene -és que no parteix d’un volum base que li contrasta amb la part superior, tal com generalment treballa, sinó que aquesta té un extraordinari ritme, que és l’atractiu principal, atractiu que aconsegueix amb una adequada distribució de les formes – volums en l’espai, aprofitant més els buits que en d’altres vegades”.

Aquest monument es va instal·lar per commemorar l’Any Internacional del Nen que s’havia celebrat el 1979. En aquella ocasió es va organitzar a Olot un seguit d’actes d’entre els quals esmentarem l’exposició que tingué lloc a partir de les donacions desinteressades de diversos artistes olotins i amb els beneficis de la qual, sumada a l’aportació de les entitats oficials, es van poder posar als parcs infantils de la ciutat diversos elements recreatius.
 
Amb el mateix esperit, i pensada perquè la mainada hi jugui i s’hi enfili, el 15 de juny del 1981 es va col·locar aquesta escultura, feta també desinteressadament per l’autora, a l’interior del Parc Nou d’Olot. A l’acte hi assistiren diversos membres del consistori olotí, així com el president de la Diputació, Arcadi Calzada, i diferents artistes olotins. Posteriorment pel maig del 1991, quan la zona de jocs del Parc Nou es va anul·lar, va passar amb una base diferent al Parc de les Móres, més conegut com a Parc Espuña, actualment el parc infantil per excel·lència d’Olot.

INSCRIPCIONS

Al davant inclou una placa amb la inscripció següent: “1979 ANY INTERNACIONAL / DEL NEN / OLOT- JUNY – 1981” i al lateral esquerre hi ha una petita placa “ROSA SERRA 1981”.

BIBLIOGRAFIA

DOMENE. Q. “Nova escultura a l’aire lliure” L’Olotí (Olot) núm 113 (19 juny 1981) p.19.
“Inauguració d’una escultura amb motiu de l’Any Internacional del Nen”, La Comarca d’Olot (Olot), núm. 123 (17 juny 1981).
Los Sitios (Girona)(14 juny 1981).
El Punt (Girona) ( 26 abril 1981).
El Punt (Girona) ( 10 juny 1981).
El Punt (Girona) ( 14 juny 1981).
L’Olotí (Olot) núm. 113 (19 juny 1981) port.
La Comarca d’Olot (Olot), núm. 123 (17 juny 1981).

També et pot interessar:


Torna a l'inici