Escultura en planxa

Escultura en planxa
Leonci Quera Tisner

DATA D’INAUGURACIÓ
1969

TEMA
Formes

MATERIAL
Ferro

MIDES
233 x 132 x 132 cm

FORMA D’INGRÉS
Adquisició

FONT D’INGRÉS
Ajuntament d’Olot

UBICACIÓ
Plaça Balmes, Plaça Balmes

Composició feta amb planxa de ferro a base de plans o formes geomètriques soldats entre si i orientats seguint diferents direccions. L’efecte d’acotar l’espai, d’encerclar-lo o d’encaminar-lo serà present en  obres com aquesta realitzades per Leonci Quera a partir dels anys seixanta. Són obres fetes en planxa de ferro, dins el concepte d’organització del buit i amb la presa de consciència de l’espai com a subjecte. Amb la utilització de la planxa metàl·lica, el concepte escultòric s’inverteix; l’element matèric perd consistència, perd gruix i esdevé el marc que delimita i insinua l’autèntic volum que és l’espai.

En l’escultura de Quera –diu el crític Àngel Crespo en referència a les obres en planxa- hi ha fins i tot una riquesa lírica que ens parla d’una raó emocionada més que d’una emoció racionalitzada. Les planxes de ferro que les componen reflecteixen en les arestes, abans que l’abstracció, les pulsacions del seu realitzador. Davant de les darreres obres de Quera no es pot pensar en un racionalisme que es té a si mateix per objecte, sinó en una esquematització de formes vitals i, en el fons, en una crida a la llibertat.

El mateix Quera definia la seva obra com a constructivisme orgànic. Mantenia que el seu propòsit escultòric era conjugar el temps i l’espai i la seva intenció la de crear objectes que participessin de ple en l’univers, destinats a situar-se en plena naturalesa.

El 1969 l’Ajuntament d’Olot decidí instal·lar aquesta escultura al jardí de la plaça de Jaume Balmes com a reconeixement a l’escultor, cinc anys després de la seva mort.

BIBLIOGRAFIA

ALOT, “L’escultor Leonci Quera” La Garrotxa (Olot) núm. 1564 (22 octubre 1969), p.12.

També et pot interessar:


Torna a l'inici