Monument a la sardana

Monument a la sardana
Xavier Carbonell Serra

DATA D’INAUGURACIÓ
1968

TEMA
Homenatge

MATERIAL
Pedra

MIDES

FORMA D’INGRÉS
Encàrrec

FONT D’INGRÉS
Ajuntament d’Olot

UBICACIÓ
Jardins de la Rosaleda (Parc Nou), Pequín

El Monument a la sardana es compon bàsicament de tres cossos geomètrics molt simples, dos prismes i un cilindre, decorats amb diversos relleus.

El monument consta d’un prisma recte de base rectangular que en la seva cara posterior té adossat, en sentit perpendicular, un altre prisma recte de menys altura i també de base rectangular. Aquest segon prisma porta incorporada una font en el seu extrem lliure. Les cares verticals d’ambdós prismes estan decorades amb una mena de tires horitzontals entreteixides i amb l’escut d’Olot en un dels laterals. Completa el conjunt un cilindre situat al davant de la cara principal del primer prisma. El cilindre que doble l’alçada d’aquell està decorat amb cinc successives franges d’un relleu on es representen parelles de pagesets que ballen una sardana.

El monument es va erigir el 1968 al passeig del Bisbe Guillamet amb motiu del nomenament d’Olot com a Ciutat Pubilla de la Sardana. La inauguració tingué lloc el 21 d’abril dins els actes de programació de l’esdeveniment.

El projecte del monument s’encomanà a Xavier Carbonell i Serra, que llavors comptava 25 anys, i que el 1964 havia guanyat el segon premi en el IV Certamen Nacional d’Art Jove de Madrid.

L’any 2008, a conseqüència de les obres de remodelació del passeig del Bisbe Guillamet, l’escultura es trasllada als jardins de davant del Parc Nou. La nova ubicació es justifica perquè en aquest parc se celebra cada estiu l’Aplec Sardanista d’Olot. A més, s’hi extreu la font pública de la part posterior, que complia un paper funcional.

INSCRIPCIONS

El conjunt inclou en la cara principal la següent inscripció: “OLOT A LA SARDANA / ABRIL / 1968”.

BIBLIOGRAFIA

BUIMAS, “Xavier Carbonell”, Arriba España (Olot) núm. 1479 (17 febrer 1968) p.3.
Arriba España (Olot) núm. 1489 (27 abril 1968) portada i p.2.

També et pot interessar:


Torna a l'inici