Vitris

Vitris
Domènec Fita Molat

DATA D’INAUGURACIÓ
22 de de setembre de 1990

TEMA
Formes

MATERIAL
Vidre

MIDES
640 cm

FORMA D’INGRÉS
Donació

FONT D’INGRÉS
IAMPSA

UBICACIÓ
Plaça Santa Magdalena, Mas Bernat – Sant Cristòfol

Sobre una peana de formigó s’alça una columna prismàtica d’arestes metàl·liques i vidres de colors i, a sobre, hi ha situat un cos polièdric irregular també del mateix material. El vidre de fons que cobreix les cares del monument és de color blanc amb dibuixos geomètrics de colors primaris que recorden el treball de les vidrieres enplomades, tècnica a la qual Fita es va dedicar anys enrere, sobretot en obra de temàtica religiosa. L’escultura presenta la particularitat de ser lluminosa i molt espectacular pels vitralls de color que porta incorporats.

Tal com l’autor argumenta, està inspirada en les columnes basàltiques que es poden veure a la zona per, d’aquesta manera, deixar constància dels fenòmens vulcanològics que antigament tingueren lloc a Olot i que també es poden veure a les vores del riu Fluvià (precisament en trobem un exemple en el tram proper al pont de Santa Magdalena). El cos volumètric superior també podria representar una bomba volcànica o un altre element relacionat igualment amb els mateixos fenòmens geològics.  

Aquesta escultura es va inaugurar el dissabte 22 de de setembre del 1990 dins la campanya de millora urbana. L’obra va ser cedida per  l’empresa IAMPSA, llavors amb seu a la zona.

INSCRIPCIONS

Per la part del carrer, sobre la peana hi ha una placa amb la inscripció següent: “IAMPSA A / OLOT 1990.”

BIBLIOGRAFIA

La Comarca d’Olot (Olot) núm 589 (20 desembre 1990), p.15.
Diccionario Ràfols de artistas contemporàneos de Cataluña y Baleares. Barcelona. Ed. Ballester, 1987.

També et pot interessar:


Torna a l'inici