La vellesa

La vellesa
Leonci Quera Tisner

DATA D’INAUGURACIÓ
26 setembre de 1992

TEMA
Homenatge

MATERIAL
Pedra

MIDES
78 x 46 cm

FORMA D’INGRÉS
Donació

FONT D’INGRÉS
AAVV Barri Sant Miquel

UBICACIÓ
Avinguda Jaume I, Sant Miquel

Consta d’un petit mur vertical que descansa sobre una base o sòcol. Si contemplem el monument per la banda de la plaça, veurem un gran escut d’Olot esgrafiat a la pedra, que precisament justifica el peculiar contorn exterior del mur. Adossat a la part posterior hi ha un relleu on es representen dues figures d’avis d’esquenes, home i dona, i un arbre a la part esquerra.

És la reproducció del relleu intitulat La vellesa que Leonci Quera va fer per decorar la façana dels pisos de la Caixa de Pensions i Estalvis per a la Vellesa i que es troba en un dels costats de la porta d’aquests edificis, per la banda del passeig de Barcelona, juntament amb un segon relleu titulat L’art, en el qual es representen dos joves flautistes i uns ocells. Els relleus dels costats de la porta de l’avinguda Balears també són obra del mateix autor i representen els temes El comerç i L’estudi.

Aquest petit monument es va erigir com a homenatge que l’Associació de Veïns va dedicar a l’artista que va viure en aquest barri d’Olot i precisament molt a prop de l’indret on es troba el monument. Al Museu de la Garrotxa es guarda l’exemplar en terracota del relleu modelat per Quera integrat a la part posterior. Va ser adquirit el 1980 a la mare de Leonci Quera, juntament amb tot el fons de l’artista.
Cronològicament aquest relleu està modelat en uns anys en què les figures de Quera s’esquematitzen i  s’aplanen progressivament fins quasi fondre’s amb el fons, amb l’espai. Aquest, per la seva banda, es converteix gradualment en l’autèntic protagonista de l’obra. La inversió del concepte es farà del tot evident en l’etapa abstracta de l’escultor que precisament podem considerar que s’inicia poc després de modelar aquests relleus.

INSCRIPCIONS

En el monument i sota el relleu hi ha una petita placa amb la inscripció “LEONCI QUERA / 1927 – 1964” i sota l’escut d’Olot, a l’altra banda, es pot llegir: “ AAVV Barri de / Sant Miquel / Homenatge a / Leonci Quera “ 26 setembre de 1992”.

BIBLIOGRAFIA

La Comarca d’Olot, setembre 1992.

També et pot interessar:


Torna a l'inici