Tornaboda | El passant dels borratxos

Tornaboda | El passant dels borratxos
Ignasi Buxó Gou

DATA D’INAUGURACIÓ
1 d’octubre de 1994

TEMA
Persones

MATERIAL
Bronze

MIDES
69 x 100 cm

FORMA D’INGRÉS
Adquisició

FONT D’INGRÉS
AAVV Barri Sant Miquel

UBICACIÓ
Carrer Ignasi Buxó i Gou, Batet – Les Fonts – Benavent

El monument consta d’una estructura de pedra artificial combinada amb un curiós fragment de basalt, sobre un sòcol de 30 cm, que funciona com a suport i teló de fons de l’exemplar en bronze del relleu intitulat La tornaboda o El passant dels borratxos, obra d’Ignasi Buxó. En aquest relleu de forma ovalada es representa una comitiva de gent, molts amb barretines i alguns mulats que tornen de la tornaboda de Sant Miquel del Mont. Alguns d’ells porten torxes enceses i cistells amb menjar. Al davant de tots, que correspon al fons del relleu, hi va una colla de músics als quals segueix un penoner i a aquest, la resta del grup.

“El relleu -diu Pere Masmitjà- té una fantasia animada que no es pot improvisar ni hauria de sortir bé si el caràcter de l’artista no hi acompanyés”, en referència a les expressions dels rostres dels protagonistes, així com també als dels animals en la línia característica de les figures de Buxó entre el retrat i la caricatura.

El monument s’inaugurà l’1 d’octubre de 1994 en homenatge a Ignasi Buxó i Gou (1860 – 1944) en el passeig que porta el seu nom, al commemorar el 50è aniversari del seu traspàs i pràcticament el 125è aniversari del naixement.

El monument s’erigí per iniciativa de l’Associació de Veïns del Barri de Sant Miquel on visqué Buxó. A l’acte hi assistiren el llavors alcalde Pere Macias, el vicepresident primer del Parlament de Catalunya Arcadi Calzada i la presidenta del Consell Comarcal Isabel Brusosa. En representació de l’Associació de Veïns hi assistiren Josep Espigulé i Jordi Francès Buxó, entre altres familiars de l’homenatjat. En el transcurs de la cerimònia Pere Masmitjà repassà la figura d’Ignasi Buxó. La fosa del relleu es va fer a partir de l’original de terracota pintada que es conserva al Museu de la família Buxó.

INSCRIPCIONS

A l’extrem inferior dret hi figura una placa amb la inscripció següent: “TONRABODA / IGNASI BUXÓ I GOU / OLOT 1860-1944 / Associació de Veïns del Barri de Sant Miquel / 1-X-1994”.

BIBLIOGRAFIA

CUÉLLAR, A. “Ignacio Buxó Gou” Arriba España (Olot) núm. 1200 (1 setembre 1962).

CUÉLLAR, A. “Ignacio Buxó, un escultor popular” El Correo Catalán (Barcelona) suplement núm. 199 (30 desembre 1978). MASMITJÀ , P. Ignasi Buxó Gou. Edita Associació de Veïns del Barri de Sant Miquel, Impremta Delta, Olot 1994.

DOMENE, Q. “Sobre l’art d’Ignasi Buxó” Olot Misión (Olot)

La Comarca (Olot) núm. 774 (6 octubre 1994) p.7.

També et pot interessar:


Torna a l'inici