Font del Conill

Font del Conill
Desconegut

DATA D’INAUGURACIÓ
1666

TEMA
Animals

MATERIAL
Pedra

MIDES
30 x 45 x 20 cm

FORMA D’INGRÉS
Adquisició

FONT D’INGRÉS
Ajuntament d’Olot

UBICACIÓ
Plaça del Conill , Nucli Antic

Consta d’una base escalonada, sobre la qual descansa un cos central  que té adossat un abeurador de pedra picada en un lateral mentre que als altres tres costats hi ha una cara en relleu, de la boca de la qual surt una aixeta . Sobre el cos central s’aixeca un pedestal ventrut i barroc on hi ha gravat un escut que té el camp partit en tres compartiments, un d’inferior i dos de laterals. Al de l’esquerre, hi ha un conill dret sobre les cames del darrere i, al dret, un arbre. Al compartiment inferior hi ha una estrella. Envolten l’escut un casc i unes plomes.
Aquest pedestal fa de peanya al conill que hi descansa al damunt com arraulit a terra.

Es tracta d’una de les dotze fonts públiques que antigament existien a Olot. També se n’ havia dit ‘la Font dels Quatre Raigs’ i sembla que és possible que sigui de l’any 1666.

A més d’incloure, a la part superior, la figura d’un conillet de pedra que en diverses ocasions ha caigut i ha tornat a ser reposat, la font té gravat l’escut dels Conill. Aquest escut té el camp partit en tres compartiments, un d’inferior i dos de laterals. Al de l’esquerre, hi ha un conill dret sobre les cames del darrere i, al dret, un arbre. Al compartiment inferior hi ha una estrella. És el mateix escut que, juntament amb la data 1666, figura sobre l’arc de la portalada d’una casa veïna propietat de la família Conill. Es tracta d’una família molt antiga ja que hi ha notícies que Joan Conill, paraire d’Olot, va vendre el 9 de maig de 1565, vuit quarteres de terreny als pares carmelites que venien a establir-se a la vila.

INSCRIPCIONS

Hi ha una inscripció gravada a la pedra, a la part de l’abeurador, que posa.” Restaurada en 1900”.

BIBLIOGRAFIA

CASTELLÀ i LLOVERA, E. Notas históricas de Olot. Olot. Vol.II, p.284.
DANÉS i TORRAS, J. Història d’Olot. Olot. Ajuntament d’Olot. 1980-2003, vol. I, p.126-127.

També et pot interessar:


Torna a l'inici