La Lectura

La Lectura
Miquel Blay Fàbrega

DATA D’INAUGURACIÓ
6 de setembre de 1953

TEMA
Persones

MATERIAL
Pedra

MIDES
168 x 173 x 118 cm

FORMA D’INGRÉS
Adquisició

FONT D’INGRÉS
Ajuntament d’Olot

UBICACIÓ
Jardí del passeig de Blay, Nucli Antic

Reproducció en pedra de Girona d’un dels grups al·legòrics que Blay va modelar per la base del Monument a José Pedro Varela de Montevideo i que està dedicat a aquest polític i pedagog uruguaià que desplegà tal quantitat de reformes educatives que li valgueren el nom d’ El Reformador. Es tracta d’un espectacular monument que vertebra tres grans avingudes d’aquella capital i que, a més d’incloure la figura del pedagog, incorpora a la base una sèrie de grups i personatges com a  representacions plàstiques dels seus criteris educatius i pensaments.

Aquest grup en qüestió es titula La lectura i està compost per una nena i dos nens que llegeixen un llibre. En el monument original, aquests nens  formen part  d’un grup més ampli en el qual s’afegeix un jove i una dona que és l’al·legoria a L’educació. “La Educación –està representada, segons paraules del mateix Blay-  abriendo cátedra pública con aire atrayente y gesto amable, derrama sobre el joven auditorio ( La lectura ) el maná espiritual que hará del niño un hombre y de éste un ciudadano capaz de comprender y respetar La Ley, figura severa y majestuosa que decora el extremo opuesto de la base”.

Els grups de marbre del monument original estan datats el 1918 i la figura de Varela el 1914. Blay treballaria diversos anys en el monument.
Pel que fa al modelat de l’obra i com és habitual en Blay, cap detall es menysprea, des dels plecs de les bates dels col·legials, el cos nu; els cabells, els accessoris i fins i tot les sabates i els mitjons dels nens són de gran riquesa plàstica.

La inauguració d’aquest monument, que tingué lloc el sis de setembre de 1953, formà part dels actes d’homenatge que l’Ajuntament d’Olot rendí a l’escultor olotí Miquel Blay i Fàbrega (1866 – 1936) en reconeixement de la seva vàlua i prestigi internacional. El 1907 s’havia acordat posar el seu nom al primer carrer que es rotulés, que fou el cèntric passeig Firal, avui passeig de Blay. D’altra banda, el 1909 es concedí també a l’escultor el títol de Fill Predilecte, tot i que l’entrega del diploma corresponent i els actes d’homenatge tingueren lloc l’estiu del 1926.

En principi, l’alcalde d’Olot, en aquells moments Pere Bretcha, havia escollit el passeig per col·locar  l’escultura de Joan Pere Fontanella, un penós assumpte que s’arrossegava des d’anys enrere, però, quan tot estava preparat i fins i tot s’havia encarregat la restauració de la peça a Albert Rosa, arribaren ordres que prohibien l’execució d’aquesta obra i en el seu lloc s’escollí el grup La lectura, també conegut com Lectura infantil.

La talla en pedra es va fer el 1952 als tallers Oliver de Girona,  a partir de l’exemplar de guix que d’aquesta obra es conserva al Museu de la Garrotxa. En el monument el grup, amb base inclosa, es va situar sobre un petit sòcol de línies irregulars de 40 cm.

L’endemà de l’acte s’inaugurà també la instal·lació de l’obra Maternitat, de Josep Clarà, a la plaça que porta el seu nom.

INSCRIPCIONS

El monument d’Olot inclou la inscripció: “D. MIGUEL BLAY  / 1866-1933” i una placa on es llegeix “MIQUEL BLAY / I FABREGAS /  OLOT 1866 – 1936”

BIBLIOGRAFIA

“Esculturas de Blay y Clarà en nuestros paseos” Pyrene (Olot) (22 gener 1951) p.693-695
Manual d’Acords de l’Ajuntament d’Olot 1952. Comissió Permanent. AHCO:
Acta 9 juny 1952 (fol.6).
Acta 3 agost 1952 (fol.19).
Acta 15 setembre 1952 (fol.28).
Arriba España (Olot) núm. 741 (19 setembre 1953) portada.
Arriba España (Olot) núm. 742 (26 setembre 1953) p. 1.
“El monumento del escultor Blay en el paseo que lleva su nombre”. Los Sitios, Girona 1958.
PUJOLAR HUGUET, R. “D.Miguel Blay Fàbregas escultor” Arriba España (Olot) núm. 1400 (30 juliol 1966) p.3.
PUJOLAR HUGUET, R. “D.Miguel Blay Fàbregas escultor” Arriba España (Olot) núm. 1401 (6 agost 1966) p.11.
MURLÀ GIRALT, J. “El grup “La Lectura” de l’escultor Miquel Blay”. La Comarca (Olot) núm. 432 (15 octubre 1987) p.29-31.

També et pot interessar:


Torna a l'inici