Joaquim Vayreda

Joaquim Vayreda
Miquel Blay Fàbrega

DATA D’INAUGURACIÓ
20 d’octubre de 1974

TEMA
Homenatge

MATERIAL
Bronze

MIDES
42 x 43 x 24 cm

FORMA D’INGRÉS
Donació

FONT D’INGRÉS
As. Chasyr 1979 | Ag. CEC

UBICACIÓ
Cruïlla c/ Joaquim Vayreda i c/ Secretari Daunis , Eixample Malagrida

El monument consta d’un pilar recte amb les arestes laterals rematades que descansa sobre una base igual lleugerament més gran. Damunt del pilar hi reposa el bust en bronze de Joaquim Vayreda i Vila (1843-1894), representat fins al pit i vestit amb jaqueta cordada, camisa i corbata de llaç. Presenta un modelat realista, allisat en el rostre i amb textures als cabells, bigoti i barbeta.

Erigit en homenatge a un dels homes més significatius de la vida olotina, tant industrialment, com culturalment i artísticament parlant, de finals del segle XIX. Joaquim Vayreda es formà en el taller de Ramon Martí Alsina i fou membre fundador de l’anomenada Escola d’Olot, de vessant paisatgística, d’importància singular en la història de l’art català i de la qual arribà a ser el màxim exponent: “Amb Vayreda –diu Francesc Fontbona- arriba a l’art català un ressò de Corot, Rousseau i Daubigny; passat però pel sedàs de la seva incontrovertible personalitat, com passava també pel del marc geogràfic de la Garrotxa que presideix sempre l’obra vayrediana”.

El monument es va materialitzar a partir de la fosa en bronze de l’exemplar en terracota del mateix personatge que es conserva a la col·lecció de la família Vayreda.  El pilar que sustenta el bust, de línies geomètriques simples, no correspon a l’època de l’escultura sinó a la col·locació del monument. Aquest s’inaugurà el 20 d’octubre de 1974 per iniciativa de la companyia d’assegurances Chasyr 1879 i l’agència CEC. En el transcurs de l’acte d’inauguració i després de descobrir el bust, es pronunciaren diversos parlaments. En primer lloc tingué la paraula, en representació de la companyia Chasyr, Sr. Millet. Tot seguit parlà Joan Vilà Moncau, llavors director de l’Escola de Belles Arts, a qui seguiren Joan Casulà com a historiador local i Joan Malibrán, alcalde d’Olot. Per últim, pronuncià unes paraules Jordi Vayreda, nét de l’homenatjat.

La comitiva i els assistents a l’acte visitaren tot seguit, i com a part del mateix homenatge, el Museu d’Art Modern on pogueren contemplar diverses obres de Joaquim Vayreda. Com a cloenda de la jornada, tingué lloc un àpat en el decurs del qual es feren nous parlaments a càrrec de Ramon Sala, Joan Vilà Moncau, Sr. Tarrés, ponent de Cultura de la Diputació de Girona, i Joan Teixidor, que parlà en representació de la família Vayreda.

El monument està situat davant la casa pairal dels Vayreda, antiga masia, situada en els seus orígens fora de la vila, i en què amb el temps s’anaren juxtaposant diferents construccions o cossos entre els quals destaca la façana deguda a Josep Berga i Boix d’estil gòtic. D’altra banda, el bust també es troba al costat dels tallers d’imatgeria religiosa El Arte Cristiano, actualment Museu dels Sants, que el mateix Vayreda fundà juntament amb Josep Berga.

INSCRIPCIONS

El pilar inclou al davant la inscripció següent: JOAQUIM / VAYREDA / I VILA / 1843-1894 i al lateral dret: Homenatge de / Chasyr / 1879 / i Agència CEC / 1974.

BIBLIOGRAFIA

La Garrotxa (Olot) núm. 1816 (26 octubre 1974) p.8-9 i portada.
La Garrotxa (Olot) núm. 1817 (2 novembre 1974) contraportada.
Olot Misión (Olot) núm. 967 (5 octubre 1974) p.7.
Olot Misión (Olot) núm. 970 (25 octubre 1974) p. 8-9.
Olot Misión (Olot) núm. 972 (8 novembre 1974) contraportada.

També et pot interessar:


Torna a l'inici