La ciutat d’Olot, juntament amb els municipis d’Alcover, Martorell, El Prat de Llobregat, Terres de l’Ebre, Terrassa i Sant Hipòlit de Voltregà incorporen propostes escollides i gestionades per joves participants del projecte Stalkers.
Stalkers és un projecte que va néixer el 2019 i que ha anat creixent fins a comptar en la seva edició 2024-25 amb els festivals Sismògraf, TNT, Sâlmon i Eufònic i la participació dels municipis i equipaments culturals d’enguany.
Els protagonistes del projecte són joves d’entre 18 i 25 anys d’arreu del territori català, interessades en les arts escèniques, que durant una primera fase (en aquest cas durant el 2024), transiten els diferents festivals d’arts vives, veient-ne plegades part de la programació i compartint xerrades i contextos amb els equips que els fan possibles i altres agents i artistes del sector per conèixer les diferents àrees pròpies de la tasca dels programadors i la gestió cultural (producció, comunicació, continguts, tècnica…). Aquestes visites reben l’acompanyament del propi equip del projecte, de diferents perfils del sector i dels equips dels festivals que visiten.
Després d’aquesta fase d’immersió en el sector, aquest 2025, diferents joves estan participant activament de la programació escènica del seu municipi, escollint les propostes que volen que s’hi vegin, donant-los forma (cicle, festival, programació estable…), gestionant un pressupost per dur-les a terme i pensant-ne la difusió i la creació de públics. En aquest trajecte, el projecte les acompanya amb perfils amb experiència en programacions situades i contextuals com ara Sofia Asencio (El Consulado Fontenta, Festival Sâlmon i Festival MAPA), i durant l’any les joves Stalkers ―conjuntament amb agents mediadors de cada municipi― van configurant un projecte de curadoria d’arts vives propi, que encaixi en la programació de cada municipi i que es dirigeixi principalment al públic jove.
La programació Stalkers 25 respon a un exercici de desitjos i escolta per part del grup al voltant dels interessos de la població jove de cada municipi i, a través d’una governança participativa i un treball de mediació per part dels equipaments sostingut durant l’any, activa el pensament crític al voltant de les programacions culturals i genera un diàleg profund entre ciutadania, context i equipaments, convertint aquests darrers en espais més permeables, flexibles i intergeneracionals.
La PROGRAMACIÓ STALKERS es desplega al llarg del 2025 per tot el territori, formant part de les propostes culturals de set municipis catalans. A Olot hi aterrarà el 30 d’agost amb la tercera edició del Volkà Fest, un festival de creació emergent, local i jove; però també s’expandirà per:
• Sant Hipòlit de Voltregà (1 de juliol) Trobada de pallasses dins el Festival Artot.
• El Prat de Llobregat (6, 13 i 20 de juliol) Tres ballades col·lectives al pati de L’Artesà, amb la dinamització cadascuna de Montdedutor, Pere Faura i Colectivo Lamajara.
• Terres de l’Ebre (11 de juliol) Concert de Lins EFX dins la programació del Festival Eufònic a Amposta.
• Alcover (18-20 de juliol) Tres dies de programació per donar espai a creadors joves, a parlar del sector musical i a gaudir d’una performance sobre memòria i migració amb Brigitte Vasallo.
• Martorell (27 de setembre) Primera edició del Festival Confluència: art, cultura i diversitat en un sol dia de programación participativa, dins la Festa del Roser.
• Terrassa (17-19 d’abril de 2026, programació prorrogada) Primera edició del Festival TRET, un nou context per visibilitzar i professionalitzar el teatre emergent de Terrassa.”
Cal destacar que alguns projectes que van sorgir de la programació Stalkers 23 s’han mantingut als municipis i han anat sumant edicions, com és el cas del cicle Divendres, faves tendres a Terrassa o el Volkà Fest a Olot.
Fruit del creixement i l’interès per part de diferents municipis per formar part del projecte i incorporar joves en els espais de decisió dels equipaments culturals i donar-los un espai de programació, hem iniciat una segona edició 2025-26, que avança en paral·lel a l’edició que ja hi havia vigent i de la qual en formen part Girona, Granollers, Valls d’Àneu i Tarragona.
