Els Museus d’Olot se sumen com cada any a les Jornades Europees del Patrimoni, un esdeveniment que se celebra arreu d’Europa per apropar el patrimoni a la ciutadania a través de l’organització de diverses activitats gratuïtes. A Catalunya s’han preparat centenars d’activitats a palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics, i altres espais patrimonials els dies 12, 13 i 14 d’octubre. L’objectiu de les jornades és que la població conegui el patrimoni comú i s’impliqui en conservar-lo i valorar-lo.

Durant tot el cap de setmana, els Museus d’Olot tindran l’entrada gratuïta en l’horari habitual: el Museu dels Sants i el Museu de la Garrotxa el dissabte d’11 a 14 h i de 16 a 19 h  i el diumenge d’11 a 14 h;  el Museu dels Volcans, el dissabte de 10 a 14 h i de 15 a 18 h i el diumenge de 10 a 14.

A més, s’han organitzat dues visites guiades gratuïtes. La primera serà el dissabte, a les 11 h, al Museu dels Sants. És una bona oportunitat per redescobrir el museu després de la reforma a la primera i segona planta de l’edifici inaugurada aquest estiu. S’ha fet un museu més accessible i amb més activitats per a tota la família.

Diumenge, també a les 11 h, la visita guiada serà al Museu dels Volcans i al jardí de plantes remeieres del Parc Nou, que compta amb una representació de les diferents plantes medicinals utilitzades històricament pels garrotxins.

Les Jornades Europees del Patrimoni són una iniciativa conjunta del Consell d’Europa i la Comissió Europea i hi participen 50 estats europeus. Es duen a terme des del 1991 i s’inspiren en un esdeveniment que va arrencar el 1984 a França.