fbpx
EXPOSICIONS

“A conseqüència d’un llamp”

Mariona Moncunill

6 de juny - 14 de setembre de 2025, Can Trincheria

“A conseqüència d’un llamp”

Aquesta proposta pren com a punt de partida les pedres de llamp, destrals neolítiques del fons del Museu de la Garrotxa que en algun moment van ser -almenys una part- usades com a amulets protectors contra els llamps. Aquest ús es devia a la creença de que les destrals, pedres polides i afilades, eren la punta petrificada de llamps caiguts a terra i que, lligat a l’altra creença de que mai cauen dos vegades al mateix lloc, podia protegir a qui la portés o a la casa que l’acollís. Aquests objectes són doncs la prova de dos formes de vinculació amb el món suposadament contraposades -la científica i la simbòlica/religiosa- que permeten fer aflorar, en aquest projecte, un seguit de relacions insospitades al voltant dels llamps i de les pedres, per acostar-nos a pors humanes, catalogacions museològiques, campaners morts, exhalacions que entren per xemeneies, arqueòlegs amateurs, ràdios avariades, assegurances de llars, col·leccionistes de destrals o les persones que un dia les van tallar. A conseqüència d’un llamp és un relat fet de petits fragments d’història de La Garrotxa a partir d’un treball de documentació d’arxiu i hemeroteca i enredat en el context de Can Trincheria.

El títol A conseqüència d’un llamp prové d’un titular del 1978 de la revista Olot Misión descrivint la caiguda del llamp que va malmetre l’església de Santa Bàrbara de Pruneres, tret aquí de context per fer-lo remetre a la idea de que l’existència de les pedres de llamp es deu a la por a les conseqüències dels llamps, i per tant en són, també, la seva conseqüència.

Aquest projecte forma part de “Passat/Present”, una proposta comissariada per Frederic Montornès consistent en la lectura dels fons patrimonials dels nostres Museus, Monuments i Jaciments des de l’òptica de la contemporaneïtat i la creació de projectes artístics específics vinculats als mateixos. Produït pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques, “Passat/Present” és un projecte coral que, tot expandint-se pel territori català, vol posar en valor la importància de l’acte d’investigar, ordenar, conservar i comunicar coneixement a través de la reinterpretació del passat des de perspectives creatives contemporànies.

Mariona Moncunill (Valls, 1984) és artista visual, docent i investigadora llicenciada en Belles Arts, màster en Gestió Cultural per la UB i doctora en Societat de la Informació i el Coneixement per la UOC. El seu treball acostuma a desenvolupar-se de forma específica i situada en el context on es desenvolupa, indagant en les formes de creació de valor simbòlic i en els pòsits epistemològics que conformen les convencions socials i culturals d’avui en dia. Així, ha explorat diferents àrees del coneixement com la botànica, la museografia, la biblioteconomia, la mesura del temps i de la longitud o la construcció social de la naturalesa.

Organitza: Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot


Activitats Relacionades:

Go to Top