fbpx
MÚSICA

Ali Doğan Gönültaş

Divendres 12 d'abril de 2024, 20 h, Sala El Torín

Ali Doğan Gönültaş

Valentia, força, autenticitat, espontaneïtat i connexió són alguns dels adjectius amb els quals la crítica defineix Ali Doğan

L’artista anatòlic establert a Istanbul Ali Doğan Gönültaş fa deu anys que fa treball de recerca a la seva terra natal i a la zona d’influència d’aquesta, amb una motivació d’investigació de la tradició oral que ha evolucionat cap a un treball de memòria musical.

El resultat està recollit al magnífic àlbum de debut Kiğı, on l’emoció de la seva veu expressiva impregna les melodies oníriques de les cançons.

Els kurds són el poble sense estat amb més quantitat de persones. Amb la ruptura de l’Imperi otomà, la terra que ocupaven es va dividir en Turquia, Síria, l’Iran i l’Iraq. La diàspora és enorme. A Turquia n’hi ha moltíssims —quinze milions—, però no poden estudiar en el seu idioma. A més, si es posicionen públicament com a kurds, poden ser acusats de terroristes. Ali Doğan és una de les poques persones joves que parla zazakí, el seu idioma matern, i ho ha fet expressament, perquè no es perdi i per poder relacionar-se amb la gent gran de la seva zona d’Anatòlia oriental, la qual no parla cap altra llengua.

“La música, com la poesia, és de gran importància per als kurds. En un no-estat, on la llengua i la literatura estan suprimides, tot es canta per ser recordat i salvat.” Eleni Ziliaskopoulou, M. A.


Activitats Relacionades:

Go to Top