fbpx
XERRADES

Delegació Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya: 25 anys traient el nas

Bartomeu Agustí Vergés i la Suïssa que no va ser

Divendres 16 de desembre de 2022, 19 h, Seu de la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC

Delegació Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya: 25 anys traient el nas

En el marc de la commemoració dels 25 anys de la Delegació Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el divendres 16 de desembre, a les 19 hores, tindrà lloc a la nova seu de la delegació ubicada a la Casa Serra la conferència Bartomeu Agustí Vergés i la Suïssa que no va ser, a càrrec d’Anna Bonfill Plana, cap de l’àrea Arxiu Municipal d’Olot, i Joan Falgueras Font, arquitecte.

En aquest acte, Anna Bonfill farà una aproximació biogràfica del personatge a partir d’un treball que es va tancar amb l’article publicat el 2004 al butlletí El Cartipàs titulat El centenari de Bartomeu Agustí Vergés (1904-1944) i amb l’aprofundiment de les darreres recerques sobre el seu entorn familiar i social, la seva relació amb la funció pública i la mobilització, i la política local dels anys trenta especialment en relació amb els equipaments.

Per la seva part, Joan Falgueras, a partir del treball iniciat el 2016 per a la ponència sobre arquitectura racionalista i republicanisme a Olot, i gràcies a les aportacions de recerques prèvies dels arquitectes Bernat Catllar i Rafel Pujol sobre Camprodon, i Eduard Callís sobre Olot, presentarà la faceta més arquitectònica posant-la en relació amb les obres dels contemporanis i amb els moviments artístics, innovacions tipològiques i tendències constructives que arribaven dels països de l’entorn.

Trenades la biografia personal i l’exercici de l’ofici en ràpida transformació dibuixen un panorama possible d’un país més net i cosmopolita en un paisatge arcàdic. Una muntanya catalana a la manera Suïssa que no va poder ser. Els temps convulsos de la guerra i la postguerra la van desdibuixar gairebé al mateix temps que la malaltia s’enduia l’arquitecte, amb obra pionera i escassa, abans de fer els quaranta anys.

Crèdits de la imatge
@Col·legi d’Arquitectes de Catalunya


Activitats Relacionades:

Go to Top