fbpx
EXPOSICIONS

“Desenfocar l’anècdota”

Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez (nyamnyam)

10 de febrer - 21 d'abril de 2024, Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa

“Desenfocar l’anècdota”

Quan parlem d’anècdota en la pintura del segle XIX, ens referim a figures humanes, bestiar o, fins i tot, al fum d’una xemeneia que apareix en un quadre. En l’obra dels pintors de l’Escola d’Olot el paisatge no era autònom, la presència i visió antropocèntrica era dominant. A Joaquim Vayreda li va costar tota una vida poder alliberar-se de l’anècdota i arribar a pintar paisatges sense aquests elements que revelaven la presència humana.

Aquesta exposició proposa desenfocar l’anècdota en aquests quadres on la instrumentalització del paisatge era i és rellevant. Partint de la visió explorada en companyia de l’Observatori del Paisatge – organisme situat al mateix edifici que el Museu de la Garrotxa – proposem una relectura coral centrada en el quadre L’estiu, de Joaquim Vayreda.

Com escriu el geògraf Joan Nogué, “el paisatge és alhora significant i significat, continent i contingut, realitat i ficció”. Ens acostem així a una dimensió perceptiva que ens convida a fer un gir i a especular nous relats que permeten “reencantar el món perquè torni a cobrar la seva agència”, tal com relaten Edu Rubio i Blanca Arias, dins de la peça videogràfica central d’aquesta exposició.

Una invitació a reorientar-nos a partir de la crida i el seu eco, tot proposant mirades més horitzontals, on l’anècdota es desvela a través de la subjectivitat del color, del paisatge i de la construcció de les imatges.

Un projecte de nyamyam (Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez) Amb la col·laboració de l’Observatori del Paisatge de Catalunya Direcció de fotografia Pau Castejón Càmera Pau Castejón, Iñaki Alvarez, Pol Aregall i Rita Andreu Ajudant de càmera Eduard Roigé Disseny de so i música Dani Moreno Roldán i  Andi Stecher Textos Anna Dot i Ariadna Rodriguez Concepte gràfic Iñaki Alvarez Amb la participació de Josep Caldes, Joan Nogué, Eulàlia Soler, Xevi Roura, Amor Rumor (Blanca Arias i Edu Rubio), Jordi Zapata, Pere Sala i Martí, Laura Puigbert, Gemma Bretcha i Albert Escriu Producció executiva Helena Febrés Comunicació Olga Alvarez Internacionalització Alessandra Simeoni Producció Coop ny ny SCCL i Museu de la Garrotxa – Ajuntament d’Olot. Cultura i Educació Amb el suport de Fundació La Caixa i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya Assessorament lingüístic SC d’Olot – la Garrotxa Consorci per a la Normalització Lingüística.

 

Inauguració: dissabte 10 de febrer, 12 h, Sala Oberta 2

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Conversa oberta entre l’Observatori del Paisatge i nyamnyam
Divendres 23 de febrer, 19 h, Observatori del Paisatge de Catalunya

Trajectòries: conversa entre Anna Dot, artista, Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez (nyamnyam)
Dissabte 9 de març, 12 h, Sala d’actes de l’Hospici

Presentació del projecte “Desenfocar l’anècdota” en el marc de la jornada El Paisatge i el Color. Percepció, significats i intervenció
Divendres 5 d’abril, 9 h, Espai Cràter

Estrena de la declinació escènica del projecte “Desenfocar l’anècdota” en el marc del festival Sismògraf
Del 18 al 21 d’abril, Olot

 


Activitats Relacionades:

Go to Top