fbpx
TEATRE

El mar: història d’uns nens que no l’han vist mai

TNC / Xavi Bobés

Divendres 3 de febrer de 2023, 20 h, Teatre Principal d’Olot

El mar: història d’uns nens que no l’han vist mai

Una obra de teatre poètic, documental i d’objectes basada en les redaccions reals d’uns nens que no han vist mai el mar i el seu mestre, Antoni Benaiges

Aquesta és la història d’una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes. El mestre era Antoni Benaiges i els alumnes eren els nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d’hivern de l’any 1936. Els va prometre el mar.

L’any 1934 el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l’escola rural de Bañuelos de Bureba. Pocs mesos després paga de la seva butxaca una empremta i un gramòfon. Des d’aquell mateix any, els nens i nenes publiquen les seves emocions, somnis i pensaments. El mes de gener del 1936, els nens i nenes publiquen El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca. El quadern conté, en vers més que en prosa, les expressions dels escolars de com s’imaginen el mar, les seves pors i els seus somnis. El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar. El 25 de juliol del 1936 Benaiges és afusellat. La promesa del mestre ja no es podrà complir.

La peça, fruit de la primera trobada com a creadors d’Alberto Conejero i Xavier Bobés, proposa un dispositiu en el qual els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies.


Autoria: Xavier Bobés i Alberto Conejero
Direcció: Xavier Bobés i Alberto Conejero
Amb: Xavier Bobés y Sergi Torrecilla
Dramatúrgia: Alberto Conejero, a partir de textos de les nenes i nens de l’escola de Bañuelos de Bureba, del seu mestre Antoni Benaiges, Marina Garcés i Alberto Conejero.
Espai escènic: Pep Aymerich
Audiovisuals: Albert Coma
Música original: Antonio José Martínez Palacios (1902-1936), en gravacions de José Luis Bernaldo de Quirós i Elisa Rapado Jambrina
Espai Sonor: Julià Carboneras
Il·luminació: Jou Serra i Mario Andrés Gómez
Disseny d’art: Anna Auquer
Pintura: La Beren
Assessorament documental i fotografies: Sergi Bernal
Testimonis de l’àudio: Documental El retratista de Alberto Bougleux i de Sergi Bernal
Alumna en pràctiques de l’Escola Eòlia: Natàlia Jiménez
Producció executiva: Imma Bové
Amb la col·laboració de Martí Sales en la traducció dels textos al català
Producció: Teatre Nacional de Catalunya, Festival FITT de Tarragona i Xavier Bobés
Amb el suport de ICEC, Institut Català de les Empreses Culturals i L’Animal a l’Esquena


Activitats Relacionades:

Go to Top