fbpx
XERRADES

La funció de l’eteri: una visió des de l’arquitectura i l’art sobre atmosferes confinades i territoris inconclusos

Amb l'arquitecte Fernando Moral

Dimecres 5 de juliol de 2023, 19 h, Pati de l’Hospici

La funció de l’eteri: una visió des de l’arquitectura i l’art sobre atmosferes confinades i territoris inconclusos

La forma de relacionar-nos amb allò eteri ha enllumenat realitats arquitectòniques i artístiques que transiten entre allò banal i allò sublim. Lectures fetes des de la bellesa, la tecnologia, allò efímer, han accentuat certs aspectes d’aquestes obres que poden ser llegides, també, dins de contextos funcionals complexos. Una plèiade de noms com Andrea Mantegna, Antonio Corradini, Medardo Rosso, Marcel Duchamp, Gruppo T, Piero Manzoni, HRC, Alberto Burri… podrien incorporar-se a una taxonomia heterodoxa des d’on contemplar les qüestions apuntades inicialment. Idees i materials han promès arcàdies aïllades, nodes crítics socials, paisatges inconclusos, mites marcats per l’eteri.

Fernando Moral és arquitecte per la Universitat de Valladolid, Màster per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i Doctor per la Universitat Politècnica de Catalunya. Va obtenir la Beca Internacional de Recerca “Jorge Oteiza” de la Universitat Pública de Navarra. Exerceix com a Director de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Nebrija. Actualment és membre del Grup Consolidat de Recerca “Art i Ciutat” de la Universitat Complutense de Madrid i Visiting Professor de Sapienza–Università di Roma (Itàlia). Els seus estudis han estat publicats per diferents editors com Università degli studi di Napoli Federico II, Arquitectura Viva, EGA, Abada i Springer, entre d’altres. És autor dels llibres Oteiza: Arquitectura desocupada i Alfredo Pirri. Espai privat, art públic. La seva tasca com a comissari s’ha reflectit en exposicions com “Mecanoo architecten: the Dutch mountains”, “Ábalos+Sentkiewicz: 6 verticalscapes” i “Eduardo Souto de Moura: projectes i concursos”. Ha estat col·laborador del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía.

L’activitat forma part del Programa Obert 2023, un cicle de conferències organitzat per RCR Arquitectes. Podeu consultar tota la programació aquí.

Go to Top