fbpx
EXPOSICIONS

L’Escola d’Olot. Una ‘fake news’ amb 150 anys d’història

5 de febrer - 1 de maig de 2022, Sala Oberta del Museu de la Garrotxa

L’Escola d’Olot. Una ‘fake news’ amb 150 anys d’història

El Museu de la Garrotxa mostra la història artística iniciada fa 150 anys a Olot, fent un repàs als diferents corrents artístics i els seus protagonistes. A la Sala Oberta i Sala Oberta 2 es podran contemplar obres de Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix, al costat de peces d’altres artistes d’altres períodes com Iu Pascual, Martí Casadevall, Josep Pujol o Marian Oliveras. És una oportunitat única de veure a la ciutat peces d’artistes que pertanyen a col·leccions privades.

La mostra comença amb la pintura de Joaquim Vayreda i arriba fins a la dels anys setanta del segle passat. Un recorregut que passa per Francesc Vayreda, Rafel Llimona, Pere Gussinyé, Leonci Quera, Sebastià Congost i Joaquim Marsillach, entre d’altres.

L’exposició, que arriba a Olot procedent de la Fundació Vila Casas, planteja una visió crítica del que s’ha donat a conèixer com a Escola d’Olot. Tant els germans Vayreda com Josep Berga i Boix ren pintors paisatgistes que, cadascú des de la seva òptica, coincidien a pintar els paisatges olotins. Aquests pintors compartien unes profundes creences religioses i una visió de caire conservador de la societat, un fet que es reflecteix en els seus quadres.

Tots tres van ser definits a finals del segle XIX com a l’Escola d’Olot. Malauradament aquest segell d’Escola d’Olot ha estat usat fins als nostres dies per etiquetar qualsevol tipus de pintura paisatgística feta a la nostra ciutat. Aquest fet, per exemple, ha impedit de valorar, entre d’altres, la magnífica pintura noucentista duta a terme per Francesc Vayreda o la figura de Ramon Vayreda, dissenyador de mobles i activista cultural durant el període republicà.

Amb aquesta exposició s’intenta donar valor a cada moment artístic, explicant que l’anomenada Escola d’Olot va acabar a finals del segle XIX i, des d’aleshores, l’art olotí no ha deixat de ser ben present en el panorama artístic i cultural català.

Inauguració: dissabte 5 de febrer, a les 12 h.

 

ACTIVITATS RELACIONADES

JORNADA
L’Escola d’Olot, a debat
11 i 12 de març
Amb la col·laboració del PEHOC


Activitats Relacionades:

Go to Top