fbpx
XERRADES

Músics sense solfa

A càrrec de Joaquim Rabasseda

Divendres 26 d'octubre de 2018, 19 h, Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Músics sense solfa

Amb motiu de l’obertura de l’exposició “Peret Blanc de Beget (1917-1933)”, el musicòleg Joaquim Rabaseda pronunciarà la xerrada Músics sense solfa.
Des de fa unes dècades, el músic sense solfa identifica un instrumentista que representa una societat rural desapareguda. En aquest sentit, ha estat sovint un pol d’atracció per a cert exotisme etnològic i històric que cercava models d’autenticitat en els exemples de la tradició oral i els testimonis antics. Però, inicialment, el músic sense solfa també va ser un objecte de burla i deslegitimació per part de determinades actituds més o menys acadèmiques, que minimitzaven l’interès i el valor de les pràctiques culturals vinculades a personatges com Peret Blanc de Beget. A partir de  l’etiqueta que dona títol a la xerrada, Joaquim Rabaseda proposa una aproximació desapassionada a un perfil de músic que sovint ha estat col·locat als marges del pensament, ja sigui per menysvalorar-lo o per reivindicar-ne la puresa. La reflexió a l’entorn dels músics sense solfa serveix per repassar les transformacions socials de mitjans segle XIX i principis del XX a partir del ball i l’entreteniment, i alhora serveix per revisar categories i prejudicis estètics actuals.
Joaquim Rabaseda (Girona, 1974) és doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (2006) i cap del Departament de Musicologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya. És autor del llibre Els himnes nacionals: una primera introducció (2012). Escriu habitualment a la revista L’Avenç. Des de 2001 participa activament en treballs de camp etnomusicològics dirigits pel Dr. Jaume Ayats a diferents països de la Mediterrània.

Go to Top