fbpx
LLETRES

Presentació del llibre “El parlar de la Garrotxa”

De Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez

Divendres 1 de març de 2024, 19 h, Sala El Torín

Presentació del llibre “El parlar de la Garrotxa”

Vint anys després d’haver exhaurit les dues primeres edicions, es presenta una nova versió revisada i ampliada d’El parlar de la Garrotxa de Joaquim Moturiol i Eloi Domínguez.

El títol recull més de 600 mots nous i més de 200 expressions populars que no apareixien en la primera versió afegides, per observació directa, per aportacions de parlants que han fet arribar els seus suggeriments o per treballs duts a terme durant tot aquest temps per -en paraules de l’eminent dialectòleg Joan Veny- “un binomi apassionat per les meravelles de la dialectologia, en aquest cas dels parlars garrotxins, dels quals ens han traçat els elements que li confereixen caràcter dins la indiscutible unitat de la llengua. En la preparació de l’obra han percebut la fidelitat a formes del passat, la riquesa del sistema propi, la potència creativa dels seus parlants o la frondositat de l’espai paremiològic. Una obra exemplar feta amb rigor i devoció que els amants de la diversitat lingüística llegiran amb plaer i profit”.

Es tracta d’un ingent i valuós estudi sobre els trets lingüístics que caracteritzen la parla dels habitants de la comarca de la Garrotxa i una actualització de la versió que es va publicar l’any 2001. Aquesta obra vol contribuir al coneixement i al reconeixement de les persones que han viscut a la Garrotxa i han mantingut i transmès, de generació en generació, el vocabulari i els trets característics del parlar garrotxí. A la vegada, vol animar els més joves a fer-se seva aquesta herència lingüística i engrescar-los a fer-la servir i preservar-la.

L’edita la garrotxina Edicions El Bassegoda, que us proposa col·laborar en aquest projecte cultural i patrimonial perquè aquest nou títol s’estengui arreu i esdevingui “un llibre de capçalera per conèixer i preservar el nostre parlar”. 

El llibre es vendrà al preu de 20 €, tindrà més de 300 pàgines i conté una aproximació a l’estudi del parlar de la Garrotxa, un recull de lèxic ordenat alfabèticament, frases fetes, expressions i locucions, així com també uns passatemps per entretenir-se jugant amb la nostra singular llengua. Del disseny de la portada i de la gràfica de la maquetació se n’ha encarregat l’il·lustrador Ferran Coves.

La presentació anirà a càrrec del Dr. Joan Veny i Clar (IEC-UB), lingüista i dialectòlec i autor del pròleg del llibre.

En acabar l’acte s’oferirà un petit refrigeri local

Organitza: El Bassegoda Edicions


Activitats Relacionades:

Go to Top