fbpx
TEATRE

Servand Solanilla i Projecte T

Vols un got d'aigua? 185 qüestions de fons

Dissabte 13 de març de 2021, 20 h, Teatre Principal d’Olot

Servand Solanilla i Projecte T

UNA NATURA MORTA. UN EXERCICI PER REFRESCAR LA GOLA I CONTINUAR AMB FORCES RENOVADES

Els objectes d’una natura morta són els protagonistes d’una peça de teatre breu que donarà lloc a un discurs on l’autor ens parlarà de la seva relació amb un gènere pictòric amb el qual s’ha anat retrobant al llarg de la seva trajectòria artística.

L’audiència està en espera. Una taula amb un micròfon, una gerra amb aigua i un got s’ofereixen perquè una “veu” —una autoritat narrativa— prengui la paraula. Així arrenca una situació d’interpel·lació que desgrana, de mica en mica, els paranys de les condicions i les possibilitats d’interlocució, la necessitat d’apropar-se i de reconèixer-se amb l’altre, la violència de la paraula i la necessitat “d’arreglar-se” amb ella o de teixir relacions per a l’acció.

Servand Solanilla és un artista i professor de secundària olotí. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona l’any 1993, va formar part dels col·lectius artístics Compañía Magnética i Andrés Cosvar. Després de dedicar-se exclusivament a la docència des del 1996 fins al 2010 va decidir recuperar l’espai de creació personal.

De la reflexió sobre aquestes dues experiències, l’artística i la pedagògica, va fer uns primers treballs que centraven l’atenció en la natura morta i el retrat. Els eixos a partir dels quals giraven aquests treballs van ser el suport del vídeo, els objectes com a mediadors dels processos socials, la subordinació del cos a una gestualitat determinada i el gènere del retrat i les dinàmiques d’interacció simbòlica com a processos de construcció de la subjectivitat o l’autorepresentació. En són alguns exemples Taules auxiliars (L’article, Olot, 2013,), Exercicis des del costat dret (Beca Bòlit Mentor 3, Girona, 2014) o Cara a cara (Bianyal 2016, Bianya).

Els últims treballs posen en joc estratègies sonores on la paraula es reivindica a través del silenci o ressona en el buit i ens demana que parem l’orella per escoltar la seva interpel·lació. En són alguns exemples Exercicis de ventrilòquia (Aparador22, Llibreria 22, Girona, 2018), Històries arran de mar (taller per a alumnes de 3r i 4t d’ESO, Festival de Literatura MOT, “La Mediterrània, un mar de pàgines”, Olot, 2019), Veus de claveguera * (1 d’octubre del 2018, Olot) i Li resoldré la seva inquietud *(instal·lació/accions als balcons de l’antic Hospital d’Olot, 2019).
*Del 2017 al 2019 ha realitzat intervencions a l’espai públic com a membre de l’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa. Aquests dos treballs es van realitzar amb el suport i la participació de l’Assemblea.

Companyia de teatre Projecte T
Layi Castro
Mònica Prat
Pep Torrent
Maria Torres
Maribel Torres
Cristina Serra
Carles Serra
Dolors Fortis
Dídac Fernández
Pep Fargas (direcció)