La donació consta de 115 capses de documentació textual (segles XVI-XX), 651 pergamins (1177-1774) i 1.991 imatges (1854-1960).

El fons es custodiarà a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Ana Domingo Torres, vídua de Joaquim de Trinchería Polo, ha donat el Fons de la Família Trinchería a l’Ajuntament d’Olot. El conveni de donació s’ha signat aquest dijous dia 13 de juny i es custodiarà a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Des de l’any 1988 fins a pocs mesos abans de la seva mort, Joaquim de Trinchería (Olot, 1940-Argentona, 2018), últim hereu d’una família de propietaris i notaris procedent de Prats de Molló que es va establir a Olot l’any 1691, va anar cedint a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa diferents lliuraments del fons documental de la seva família. En conjunt, la donació que ara es regularitza comprèn 115 capses de documentació textual (segles XVI-XX), 651 pergamins (1177-1774) i 1.991 imatges (1854-1960).

De moment, hi ha disponible el catàleg de pergamins i està previst que abans d’acabar l’any es faci accessible l’inventari de la documentació en paper a través de l’aplicació Arxius en Línia, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Es tracta d’un important fons patrimonial format en successius enllaços matrimonials a l’entorn de la família Castanys, d’Olot (Revenga, Montañà, Vila, Pujolàs, Bertran), i no va ser fins a final del segle XIX que, de nou mitjançant un casament, aquest subfons es va fusionar amb la documentació directament generada pels Trinchería. Els Trinchería, a més, al llarg del segle XIX també van administrar l’impost de la Butlla de la Croada, la contribució del Culto y Clero i les rendes del priorat de Sant Corneli del Mont.

La majoria de les imatges són fotografies en paper monocrom, però el fons també conté un daguerreotip, un ambrotip i un ferrotip. En destaca també una curiosa sèrie d’unes dues-centes cartes de visite, en la qual, a part de diferents membres de la família, s’hi poden trobar retrats de personatges rellevants de l’època vinculats a Olot, com Marià Vayreda, Esteve Paluzie o Enric Galwey.