Amb motiu de l’exposició dedicada a Sadurní Brunet Pi, la seva família ha fet donació a la ciutat d’Olot de diferents obres derivades de les seves múltiples activitats creatives i professionals. Alguns dels elements més destacables són la maqueta a escala de l’altar major que construiria entre els anys 1918 i 1919 a l’església de Santa Eulàlia, a Begudà; la sèrie de figures i casetes de pessebre originals i la maqueta de l’escenari d’un teatre, entre d’altres. La donació complementa la que el seu fill, Jordi Brunet Forasté, va fer l’any 2006 a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, constituïda per 3.800 imatges i 1.220 dibuixos. Tot aquest fons ha servit per articular un projecte d’investigació del qual es deriven dues exposicions, un llibret i una pàgina web que recull i amplia tots els continguts. Les dues donacions permeten conèixer la trajectòria d’un creador polivalent a partir de material inèdit: dibuixos i fotografies d’elevat interès artístic que són, alhora, valuosos testimonis històrics d’indrets, edificis i personatges. N’és un bon exemple l’esmentada maqueta de l’altar major de Begudà, la qual, juntament amb les fotografies que va fer un cop enllestida la peça i durant la seva consagració, permeten documentar un element de valor patrimonial, artístic i simbòlic que va desaparèixer durant la Guerra Civil.

Sadurní Brunet Pi (Vallirana, 1886 – Olot, 1958) va ser un prolífic i polifacètic artesà que va desplegar el seu màxim talent creatiu durant l’etapa d’efervescència constructiva modernista, decorant i complementant obres signades per arquitectes de renom com Alfred Paluzie, Albert Blasco, Rafael Masó, Joaquim Bassegoda, etc. Així mateix, també va dissenyar comerços, va reformar cases i es va acomodar a encàrrecs ben diversificats per continuar guanyant-se la vida, ja fos com a marbrista que feia làpides i monuments funeraris o com a restaurador d’altars i nombroses esglésies de la Garrotxa i de l’Empordà, entre d’altres.

Properament, l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa presentarà a la seva sala d’actes una selecció de retrats de Sadurní Brunet, una de les facetes del vessant fotogràfic de l’autor. Aquesta mostra serà una extensió de l’exposició Sadurní Brunet: interiorista, dissenyador, fotògraf i constructor de cielos, que s’inaugurarà el 19 de maig, a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa, i que tractarà de forma integral tota la seva producció.