L’Ajuntament d’Olot ha fet avui un agraïment a Natàlia Juviñà, la família de la qual va col·laborar activament en la salvaguarda del patrimoni de la ciutat. Natàlia Juviñà va dormir durant els seus primers anys d’infantesa guardant el Greco.

“No tothom pot dir que ha dormit durant anys guardant el Greco i fent possible que avui la ciutat pugui admirar aquesta joia que tenim la sort d’exposar a la ciutat”, ha dit l’alcalde d’Olot Pep Berga en la recepció de reconeixement a Natàlia Juviñà per la tasca feta en favor de la salvaguarda del patrimoni de la ciutat durant la Guerra Civil.

El seu avi, Joan Juviñà, i el seu pare, Robert Juviñà, amb el doctor Joaquim Danés, aleshores director del Museu – Biblioteca de l’Hospici, van ser els protagonistes importants de la tasca de protecció d’aquest patrimoni artístic de la ciutat. “Van posar en risc la seva integritat física i professional en uns moments tràgics i acabada la guerra van perdre la feina i el reconeixement social que mereixien… el que fem avui és un acte de justícia pòstuma”, ha explicat l’alcalde d’Olot, Pep Berga.

“Quan dormia sobre el Greco n’era ben conscient perquè ho he sentit a dir des de sempre a casa i també perquè em deien que no deixés entrar ningú a l’habitació” ha recordat la Natàlia Juviñà, de 87 anys, que ha assistit al reconeixement amb el seu fill.

En la recepció l’han acompanyat representants dels Museus d’Olot, de l’Associació Cultural d’Amics de Sant Esteve i del Santuari del Tura, a més de diversos membres de la corporació.