Monument a José Pedro Varela

A Montevideo, capital de la República d’Uruguai existeix un gran monument de factura olotina. Amb la voluntat de retre homenatge al polític i pedagog José Pedro Varela es va encarregar un conjunt escultòric on l’educador quedés envoltat per figures representatives de tot allò que havia singularitzar la seva vida: la llei, l’educació, el treball, la justícia i la lectura. L’artista escollit per aquest treball va ser en Miquel Blay (1886-1936)

Al Museu de la Garrotxa hi trobem diverses parts en guix d’aquest monument. Grans peces que el mateix Miquel Blay va voler enviar a Olot perquè els alumnes de l’escola de Belles Arts poguessin utilitzar-les com a models.

Un fragment d’aquest monument titulat La lectura, també forma part del nostre paisatge quotidià. Inaugurada l’any 1953, aquesta rèplica feta amb pedra de Girona és de nou, després de la seva restauració, un dels elements singulars del passeig dedicat a Miquel Blay.

 

Tabaquera

Al barri de Sant Miquel s’hi va instal·lar a finals del segle XIX un dels artistes més singulars de la nostra comarca, Ignasi Buxó (1869-1944).

Company de classe de Miquel Blay i coneixedor de tots els artistes olotins d’aquest període, Buxó es va dedicar tota la vida a fer figures de terracota. Les peces que eren de caire popular, estaven fetes amb argila de Sant Cosme que ell mateix preparava.

La seva producció va ser molt abundant ja que les figures eren produïdes de manera seriada amb motlles que utilitzava prement el fang al seu interior i coent-les al seu taller en un forn de llenya.

Avui les figures d’Ignasi Buxó són peces buscades per col·leccionistes amants de l’expressivitat, simpatia i detallisme que aquest escultor va saber donar a figures decoratives, caparrons on guardar la picadura del tabac, bomboneres, làmpades i fins i tot sants.