El festival celebra la seva desena edició amb propostes repartides al llarg de tres caps de setmana, per tal d’evitar les aglomeracions.

Les instal·lacions es distribuiran al llarg del riu Fluvià.

El Lluèrnia arriba aquest any a la desena edició i ho farà amb un programa que durarà 16 dies. El festival s’allargarà del 12 al 18 de novembre, per tal d’evitar les aglomeracions. Les instal·lacions es concentraran al voltant del riu Fluvià, des del Bosc de Tosca fins al barri de Sant Miquel.

L’organització del Lluèrnia encara no ha presentat el programa definitiu d’activitats, però sí que ha avançat que mantindrà l’essència característica del festival del foc i de la llum i ho farà amb instal·lacions d’arquitectes, dissenyadors d’il·luminació, escenògrafs, interioristes, artistes visuals, vídeo-creadors i també alumnes de les escoles universitàries d’art i disseny de Catalunya, de les escoles i instituts de la Garrotxa, entitats culturals d’Olot, veïns, comerciants,… que ompliran els carrers i places de la ciutat amb les seves instal·lacions efímeres, performances o actuacions.

En total es podran veure una vintena llarga d’instal·lacions amb un especial protagonisme de l’Hort de la llum, que aquest any anirà a càrrec del reconegut il·luminador i dissenyador Antoni Arola, que instal·larà la seva proposta, inspirada en algunes representacions de l’ascensió mística cap a la llum, a l’Estadi d’Atletisme.

Els Contes a la vora del foc agafen la forma de l’espectacle itinerant Paraules que trenquen ossos de la Companyia Pagans, les entrades del qual ja estan a la venda. El festival també produeix els 4 projectes guanyadors de la Convocatòria Oberta amb la intenció de promoure la creació emergent, orientant i acompanyant la seva producció: Al·luvió de Gigamo Arquitectos; Llindars, de Hedonistas Studio i Tal Cual Studio; Negrem d‘Albert Palazón i Hípetre, de 27 Lletres.

Les escoles d’Olot realitzaran una instal·lació conjunta al túnel del bicicarril, a Sant Roc, amb motiu del 110è aniversari de l’arribada del tren a Olot. A l’Arxiu Comarcal, els instituts de la Garrotxa crearan diverses pel·lícules amb el Cine NIC, una joguina que es va fer popular als temps de la República. L’Escola d’Art d’Olot s’encarregarà un any més del muntatge al Claustre del Carme i les escoles EINA i Municipal d’Art de Terrassa també mostraran les seves creacions a Olot.

Manel Quintana dirigirà la instal·lació que es podrà veure al pati de l’Hospici, feta amb col·laboració amb l’Associació Cultural Binari. El programa també inclou els muntatges de l’AOAPIX i del programa transfronterer europeu Transefímers-MED, promogut per la Xarxa Transversal. Altres artistes que ja han confirmat la seva presència al Lluèrnia són Àlex Posada i Xevi Bayona i Marc Lorente. La nit del 24 al 25 de novembre, es podran veure les propostes amb foc de Laia Escribà, Marc Sellarès i el Pim Pam Pum Foc!. Aquest dia, les entitats i associacions d’Olot il·luminaran conjuntament el riu Fluvià amb la llum de diverses espelmes.

Martí Albesa exposarà les fotografies de la passada edició del Festival al Can Trincheria. La conferència inaugural del festival anirà a càrrec de Montserrat Planella Serra, que parlarà sobre l’ús de la llum al llarg de la història.

Més informació