El MOT Festival de Literatura Girona-Olot 2018 arriba a la seva cinquena edició més compromès que mai. Sota el lema “Literatura encarnada”, el festival reflexiona enguany sobre el compromís de la literatura a partir de l’experiència viscuda. Així, proposa diàlegs entre autors nacionals i internacionals que es posicionen i volen ser testimoni de la realitat que els envolta, ja sigui en l’àmbit de l’experiència privada o col·lectiva.

El MOT 2018 tindrà lloc enguany a Girona del 15 al 17 de març i a Olot, del 22 al 24 de març, i, de nou, la seva programació principal acull una quinzena de converses literàries disteses d’entrada gratuïta amb escriptors de prestigi, periodistes i experts en la matèria proposada. Aquest any, les seus principals del festival seran la Biblioteca Carles Rahola a Girona i la sala El Torín a Olot.

Josep Ramoneda, periodista, filòsof i escriptor, és el comissari del MOT 2018 i agafa el relleu, així, a Mita Casacuberta, comissària del festival durant les tres darreres edicions.

Programa: quaranta autors de renom

La quinzena de converses s’organitzen majoritàriament en diàlegs a dos i tres bandes, que aquesta edició se centraran en temàtiques “encarnades” pels mateixos autors. S’abordaran temes diversos de caire polític, social i cultural com el món soviètic i postsoviètic, la cultura africana i les llengües reprimides, la barbàrie nazi, els refugiats, el periodisme de guerra i l’abolició dels drets i llibertats a l’Europa actual, el conflicte basc, l’aporofòbia, el descobriment de la identitat sexual, la corrupció, el crim violent, la crueltat entre infants i la cultura digital i la deshumanització a les xarxes socials.

Integren el programa d’aquesta cinquena edició fins a quaranta autors, deu dels quals venen del panorama literari internacional: Erri De Luca (Itàlia), Ngugi Wa Thiongo (Kènia), Andreï Makine (Rússia), Philippe Sands i John Carlin (Regne Unit), Mircea Cartarescu (Romania), Bashkim Shehu (Albània), Hakan Gunday (Grècia) i Salem Zenia (Cabília, Algèria).

Entre els autors i participants catalans, comptarem amb Care Santos, Llucia Ramis, Pep Coll, Miquel de Palol, Eva Vàzquez, Xavier Pla, Miquel Berga, Teresa Solana, Anna Punsí, Mar Bosch, Vicenç Pagès, Xevi Sala, Valèria Gaillard, Bru Rovira, Plàcid Garcia-Planas, Anna Ballbona, Bel Olid, Carme Colomina, Jaume Muñoz, Santiago Tarín, David Fernàndez i Enric Puig Punyet.

Provinents de la resta de l’Estat, hi participen Edurne Portela i Kepa Aulestia (País Basc), Belén Gopegui, Luisgé Martín i Andrés Barba (Madrid), Ferran Torrent (València), Guillem Frontera (Mallorca), Juan Cruz (Tenerife) i Luis Sepúlveda (xilè establert a Astúries des de fa 20 anys).

Josep Ramoneda, comissari del MOT 2018

Josep Ramoneda assumeix el comissariat de la cinquena edició del MOT. És director de la revista d’humanitats i economia La Maleta de Portbou i de l’Escola Europea d’Humanitats. Col·laborador habitual de diversos mitjans, dirigeix diverses col·lecciones d’assaig i és president d’Edicions 62. Va ser director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre 1989 i 2011, president de l’Institut de recherche et de l’innovation (IRI) de París (2009-2014), director de l’Institut d’Humanitats de Barcelona (1986-1989) i professor de Filosofia Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1990). Ha publicat molts llibres, com Apologia del present. Assaigs de fi de segle (Edicions 62, 1989), Después de la pasión política (Taurus, 1999), Del tiempo condensado. Globalización, inmigración, terrorismo, cultura (Debolsillo, 2003), La izquierda necesaria (RBA Libros, 2012) i el llibre col·lectiu Existential Utopia (Bloomsbury Publishing, 2012). Ha rebut el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2013).