Fins a quaranta autors nacionals i internacionals conversaran sobre la por des de diversos gèneres literaris.
La novena edició del MOT està comissariada per l’escriptor i assagista Àlex Martín Escribà i tindrà lloc del 16 al 25 de març a Girona i a Olot.

El MOT 2023 s’endinsarà en les múltiples cares de la por i com la literatura s’hi aproxima des de diferents mons i perspectives. El festival, comissariat per l’escriptor i assagista Àlex Martín Escribà, vol posar el focus en totes les emocions que adopta la por, des de l’angoixa, el pànic, la fòbia, la inquietud, el dolor o la vulnerabilitat. “La literatura com a eina per apropar-nos a les nostres pors sense prendre mal”, en paraules del comissari.

Un any més, el públic podrà gaudir de converses úniques i originals entre autors i especialistes – periodistes, editors, traductors, etc. – que seran el nucli de la programació del festival. Com a novetat, enguany el MOT anirà més enllà de la literatura i algunes de les taules se centraran en els aspectes més visuals de la por des de disciplines com el còmic i la il·lustració, el teatre o el cinema.

El MOT 2023 tindrà lloc del 16 al 18 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i del 23 al 25 de març a la sala El Torín d’Olot.

El MOT conversa a conversa

Com és habitual, hi haurà dues sessions prèvies a Olot i a Girona, El Pròleg del MOT, a les quals es presentarà la programació al públic i s’oferiran dues converses entre el comissari i un escriptor. A Olot, serà el 9 de març amb la conversa “Documentar les causes de la por: perquè no ens governi l’odi”, a càrrec de la periodista Patrícia Simón.

El festival començarà a Girona el 16 de març i Olot prendrà el relleu, el dijous, 23 de març, amb la conversa “Que no ens guanyi la por”, en la qual Lolita Bosch i Josep Maria Miró aportaran una visió sobre el tema des d’un punt de vista assagístic i també des del món del teatre. A continuació, Helena Guilera i Eloy Fernández Porta, dialogaran sobre els camins del seny i la follia a “Sento veus”. El divendres 24 de març, serà el torn de Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera amb “La memòria soterrada”, en la qual conversaran sobre la por a parlar de determinades qüestions de memòria històrica: la pèrdua, l’exili i les morts violentes en època dictatorial. A continuació, tindrà lloc la conversa titulada “Horror”, en la qual l’autor de la sèrie literària Apocalipsis Z, Manuel Loureiro, i la cineasta guanyadora d’un Goya per Cerdita, Carlota Pereda, parlaran de com es manifesta l’horror en la literatura i el cinema. El dissabte 25 de març, el Ver-MOT girarà entorn de la mort, una de les grans pors de la nostra societat, amb la conversa “Vindrà la mort” entre Xavier Aliaga, Jordi Dausà i Rosa Ribas. A la tarda, Marta Sanz i Jorge Volpi tractaran el tema de la por des de la seva literatura socialment compromesa amb el títol “El temor a la pàgina en blanc?”. Posaran fi a la novena edició del MOT Bonnie Jo Campbell i Carlos Zanón, que conversaran sobre “La por al fracàs”. Ambdós autors plantegen personatges perdedors i desesperats que lluiten per sobreviure.

Acompanyaran els escriptors moderadors especialistes en literatura, periodistes i persones del món literari i editorial, com són Míriam Cano (escriptora i periodista), Sebastià Portell (escriptor i dramaturg), Mery Cuesta (crítica cultural i dibuixant), Mayka Navarro (periodista de successos), Inés Mcpherson (lectora, correctora i redactora editorial), Xavier Graset (periodista i director del canal informatiu Més 3/24), Núria Juanico (periodista i sociòloga), Pau Vidal (filòleg, traductor i escriptor), Javier Sánchez Zapatero (periodista i filòleg), Mònica Garcia Massagué (periodista), Rafael Vallbona (periodista, escriptor i guionista de ràdio i televisió), Ricard Ruiz (escriptor i periodista) i Llucia Ramis (periodista i escriptora).

Més informació i tota la programació detallada al web: www.festivalmot.cat