Després d’omplir la Biblioteca Carles Rahola de Girona aquest cap de setmana, el MOT arriba a Olot amb un nou escenari: la sala El Torín. Un espai dissenyat especialment per poder acollir més còmodament el públic i mantenir la proximitat amb els autors, cosa que caracteritza el festival.

De dijous a dissabte, es parlarà de la precarietat laboral dels joves, de barris degradats, del rebuig cap a la pobresa, de persones que busquen refugi, de pobles i llengües reprimides, de guerres, d’identitat sexual i del món postsoviètic, entre altres temes.

A la nostra ciutat podrem escoltar autors internacionals de primer nivell com el kenyà Ngugi Wa Thiong’o, el grec Hakan Gunday, l’albanès Bashkin Shehu i el britànic John Carlin. Al seu costat, escriptors catalans com Bel Olid, Mar Bosch, Vicenç Pagès, Xevi Sala, Bru Rovira, Plàcid Garcia-Planas o Anna Ballbona, i provinents de la resta de l’Estat com Belén Gopegui, Luis Sepúlveda o Luisgé Martín.

Aquest dijous al vespre el Teatre Principal acollirà el lap del MOT, un espectacle d’arts escèniques relacionat amb la temàtica del festival, Mos Maiorum,  una obra que tracta la temàtica de la immigració en un format inspirat en els documentals i en què el públic participa.

El ver-MOT d’aquest any parlarà del periodisme de guerra i tindrà lloc al bar El Líquid el dissabte, a les 12 h. Just abans, a les 11 h, hi haurà l’activitat infantil Quatre Quarts a la plaça del Puig del Roser, que vol donar resposta als més petits sobre temes compromesos com la guerra o el masclisme a través de contes.

L’entrada a totes les converses és gratuïta.

La programació del MOT, dia a dia

A Olot, el MOT començarà el dijous 22 de març (a les 18 h) amb la conversa “Literatura i malestar” a càrrec de tres gironins que han tractat temes conflictius d’actualitat: Mar Bosch –la precarietat laboral dels joves–, Vicenç Pagès –la solitud d’una persona en un món tan comunicat– i Xevi Sala –els barris més desfavorits de la ciutat de Girona. Els acompanyarà la periodista Valèria Gaillard. A les 20 h, el diàleg “Escriure en el món postsoviètic” no podrà comptar amb la presència de l’autor Mircea Cartarescu, per motius personals de l’autor. En el seu lloc, la conversa estarà protagonitzada per l’escriptor albanès Bashkim Shehu, com estava previst, i Josep Ramoneda, comissari de l’edició 2018 del festival. Aniol Rafel (Edicions del Periscopi) donarà sortida al diàleg amb una breu intervenció en la qual explorarà la figura i obra de Mircea Cartarescu.

Les converses es reprendran el divendres 23 de març, a les 18 h, amb el xilè Luis Sepúlveda, que, acompanyat d’Anna Ballbona, explorarà la memòria del seu país i del concepte aporofòbia (el rebuig a la pobresa). A continuació, Luisgé Martín parlarà de la descoberta de la seva orientació sexual amb Bel Olid en una conversa titulada “Explicar a un mateix”. Un dels plats forts del festival serà la xerrada del divendres 23, a les 22 h, amb l’escriptor Hakan Gunday i el periodista John Carlin, sobre les tragèdies de les persones que volen entrar a Europa buscant refugi en el món grecoturc.

El dissabte 24 de març, a les 18 h, Belén Gopegui i Enric Puig Punyet posaran sobre la taula què representa escriure en l’era digital i la deshumanització que les xarxes socials suposen per a la vida. I el dissabte acabaran les converses a les 20 h, amb la presència d’un altre destacat autor internacional: Ngugi Wa Thiong’o, que va ser empresonat pel govern de Kènya per voler recuperar en la seva escriptura la seva llengua natal (el kikuiu). També hi serà Salem Zenia, que va haver de marxar del seu país per poder escriure en llengua amaziga.