Recuperart-19 és una iniciativa impulsada per l’Institut Català de la Salut amb la col·laboració del Departament de Cultura.

16 museus d’arreu de Catalunya participen d’aquest projecte pioner a nivell internacional.

El Museu de la Garrotxa posa en marxa Recuperart-19, un programa innovador per millorar l’estat emocional dels professionals sanitaris després de la pandèmia de la COVID-19. Impulsat per l’Institut Català de la Salut amb la col·laboració del Departament de Cultura, la iniciativa ofereix al col·lectiu sanitari una proposta basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional.

Aquesta és una acció pionera a nivell internacional. Està pensada per realitzar-se de forma individual. Els participants poden anar al Museu de la Garrotxa o a qualsevol dels 16 museus i identificar-se com a professionals sanitaris. Tindran l’accés gratuït a les instal·lacions i se’ls proporcionarà un quadern especialment elaborat per l’ocasió i una fitxa amb una relació d’obres del museu sobre les quals girarà l’activitat. Es tracta d’una experiència que proposa exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat, escriptura, dibuix i reflexió.

El programa Recuperart-19 se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió i fins i tot lleus manifestacions d’estrès posttraumàtic associats a l’activitat professional durant la crisi del nou coronavirus.

A part del Museu de la Garrotxa,  també s’han sumat al projecte Recuperart-19 el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu d’Art de Girona, el Museu de Lleida, el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu de Sitges, el Museu d’Art de Cerdanyola, el Museu de l’Hospitalet, el Museu de Tortosa, el Museu de l’Empordà, el Pau Casal del Vendrell, l’Episcopal de Vic, el Centre d’Art La Panera de Lleida, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i el Museu de la Pell d’Igualada.

“Els museus són espais de pau, espais segurs, espais tranquils”.

Montserrat Mallol, Directora dels Museus d'Olot

“Els sanitaris estan patint un conflicte d’emocions i és interessants tenir eines diferents per gestionar-les, com la cultura”.

Joel Piqué, Director de l'Observatori d'Humanitats de l'Hospital d'Olot