El Museu de la Garrotxa mostra la vida, l’obra, la trajectòria i la personalitat de Josep Berga i Boada, a qui podem definir com un artista total que, a part de treballar múltiples disciplines, també va tenir vinculació amb la política i amb el món de l’empresa.

Josep Berga i Boada va ser fill del pintor Josep Berga i Boix (l’Avi Berga). Per això, se li va pressuposar que havia de tenir un comportament i una trajectòria seguint l’herència del seu pare però, en canvi, de seguida va trencar amb aquesta línia.

Berga i Boada va ser un artista total, bohemi i molt trencador, sobretot en relació amb l’Olot de la seva època, que era una ciutat molt ordenada i el món artístic girava entorn de l’Escola d’Olot que seguia aquest tarannà conservador. Berga i Boada no se sentia còmode i, per aquest motiu, ben aviat va marxar de la capital de la Garrotxa i es va instal·lar a Sant Feliu de Guíxols on va trobar més llibertats i va passar gran part de la seva vida, essent  el director  i mestre de l’escola d’art d’aquest municipi.

Des de bon començament, Berga i Boada es va amarar de l’esperit bohemi dels artistes francesos del tombant de segle. Va viure la nit, l’alcohol,… i va parlar de temes fins llavors impensables a Olot com l’avortament o la prostitució. Va formar un grup d’artistes, amb noms com Ramon Roura i Martí Casadevall, tots amb el mateix tarannà d’enfants terribles.

JOSEP BERGA I BOADA. EL DESPERTAR DE LES COSES I DELS ADORMITS

L’exposició s’ubicarà en dos espais i s’ha pensat d’una manera trencadora, en la línia de com era el personatge.

A la Sala Oberta s’hi veuran els grans blocs que influeixen a l’artista: el modernisme, la dona, Olot, la família, la guerra, la violència i el paisatge, el qual l’entén molt diferent a l’Escola d’Olot. Amb la voluntat de ser una exposició no convencional, les obres no es penjaran a la paret sinó que tot l’espai expositiu serà una composició que farà referència al caràcter caòtic de l’artista.  Entre les obres exposades s’hi podrà veure una selecció de la gran producció de dibuixos fets per l’artista, el qual va ser un dels grans il·lustradors del país i va col·laborar assíduament en diverses revistes. També s’hi mostraran algunes pintures i escultures. Si bé va produir un elevat nombre d’escultures, actualment se’n conserven molt poques. Les obres exposades provenen tant del fons dels Museus d’Olot com de col·leccions privades.

La Sala Oberta 2 serà un espai més conceptual que se centrarà en la violència i la sensació de solitud reflectida en l’obra de Josep Berga i Boada. L’espai en si vol aproximar l’espectador a l’angoixa, al neguit i a la violència, conceptes que tenen molt de pes en l’obra de Berga i Boada.

Des dels Museus d’Olot es recomana als visitants anar a veure l’exposició sense cap idea preconcebuda, per tal de redescobrir un artista sovint menystingut.

INAUGURACIÓ

L’exposició s’inaugurarà el dissabte 8 de setembre, a les 18 h.

COL·LABORACIÓ DE LA FAMÍLIA

Durant anys la família de Berga i Boada ha documentat i ordenat tota la seva obra. El seu net es va marcar com a objectiu reivindicar la figura del seu avi a Olot i Sant Feliu de Guíxols, les dues ciutats on va viure i treballar. Ara és vídua del net qui ha treballat colze a colze amb els Museus d’Olot per realitzar tota la feina d’investigació, que es materialitza en aquesta exposició.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

El Museu de la Garrotxa organitza, en paral·lel a l’exposició, un seguit d’activitats complementàries per aprofundir en la figura, l’obra i la personalitat de Josep Berga i Boada. El programa està format per visites guiades a la mostra i converses sobre aspectes relacionats amb l’obra de Berga i Boada.

A més, a l’espai expositiu hi ha activitats pel públic familiar (nens i nenes a partir de 5 anys), i s’ofereixen visites guiades a escolars de totes les edats.

Consulta totes les activitats complementàries a l’exposició “Josep Berga i Boada. El despertar de les coses i dels adormits”.