L’exposició “La Càrrega o la violència de l’estat contra el poble” es pot visitar del 23 de març al 18 d’agost a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. L’entrada és gratuïta.

La mostra està dividida en dos espais. El primer analitza el quadre de Ramon Casas, ara que fa cent anys que es va firmar l’ordre perquè vingués a Olot. El segon reflexiona sobre les càrregues policials i com els artistes han utilitzat l’art per denunciar-les.

El 17 de desembre de 1919 es va concedir per Reial Ordre la cessió en dipòsit del quadre La Càrrega, del pintor Ramon Casas, al llavors anomenat ‘Museu Biblioteca d’Olot’. Miquel Blay va influir en el trasllat a Olot del quadre, que fins llavors estava guardat als magatzems del Museo Nacional de Arte Moderno.

L’exposició explica el quadre, el fragmenta temàticament i en desvela aquelles històries i informacions que no es veuen, com anècdotes i fets relacionats amb l’obra. El visitant descobrirà qui és l’home caigut, analitzarà la figura de la Guàrdia Civil a cavall i descobrirà el context de les revolucions obreres de 1902, unes revolucions que reflecteix el quadre.

Des de la Revolució Industrial, els estats han utilitzat les càrregues com a recurs repressor contra el poble. Arreu del món, unitats militars i policials especialitzades reprimeixen els ciutadans. Carregar serveix per demostrar que, quan els governants volen, els carrers es buiden. Els artistes de tots els temps han utilitzat l’art per denunciar les càrregues policials.

Els visitants de l’exposició comprovaran com dibuixants i fotògrafs han capturat les càrregues policials amb intenció informativa, i artistes diversos n’han fet tema de les seves obres, de vegades amb voluntat crítica. De càrregues se’n veuen als informatius televisius i, gràcies als mòbils, les imatges circulen per internet, com a denúncia de l’acció policial. La càrrega ja és part de la quotidianitat democràtica i no se’n debat l’ús, sinó la mesura.

Els comissaris

La mostra està comissariada per Enric Calpena, periodista, i per Joan Carreras.

Enric Calpena és periodista i professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, amb una llarga experiència com a productor, presentador, director, guionista i realitzador de projectes periodístics de divulgació històrica.

Joan Carreras és periodista, guionista i escriptor, professor de periodisme digital a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, amb una llarga experiència en el món audiovisual i de les narratives digitals.

Tots dos han realitzat un extens treball de documentació i recerca sobre la violència de l’estat contra el poble i les càrregues policials i el ressò que artistes i periodistes n’han fet al llarg de tots els temps.

“La Càrrega ha sigut l’element clau de control del carrer per part de l’Estat aquests 200 anys”

Enric Calpena, Comissari de l'exposició
Més informació