El còmic, creat per Pep Fargas i Albert Carrillo, s’ambienta a l’Olot del 1650, en plena pesta bubònica.

El llibre, editat per les Edicions Municipals de l’Ajuntament d’Olot, es posarà a la venda la setmana de Sant Jordi.

La col·lecció “El Gamarús” treu un nou títol: El secret del bufador. La història té lloc en plena pesta bubònica, la qual, el 1650, va matar més de nou-centes persones, és a dir una tercera part de la població d’Olot. El caos que allò va generar va ser brutal: l’hospital estava col·lapsat, hi havia famílies senceres mortes, els enterraments es feien a qualsevol indret perquè els cementiris estaven plens, les persones riques van fugir en massa i les persones pobres es van haver de quedar en una zona miserable, amb sequeres i males collites.

La protagonista de la història és una minyona de quinze anys que es fa càrrec del mas La Coromina després que els amos marxin per evitar contagiar-se, i allà viurà mil anècdotes amb el masover, amb un enterrament secret i amb un robatori.

L’autor del llibre és en Pep Fargas, que ha fet una gran tasca de documentació de l’època i de localització d’ambients i d’espais, i el seu dibuixant, que s’estrena en el món del còmic, és l’Albert Carrillo. El còmic compta amb l’assessorament històric de Xavier Puigvert (Arxiu Comarcal de la Garrotxa) i amb un equip d’assessores pedagògiques format per Joana Cots, Tura Costa i Anna Juàrez.

La col·lecció El Gamarús

Aquesta col·lecció conté llibres en format còmic i que també es poden explicar com un conte, de manera que són aptes tant per a nens com per a joves. Les històries es basen en moments significatius de la història d’Olot. Aquest és el cinquè volum de la col·lecció. Els anteriors números estan ambientats en l’Olot entre terratrèmols del 1427, la guerra del francès del 1812, l’obrerisme i l’agitació social del 1894 i la Guerra Civil (1936-1939).

Portada del còmic El secret del bufador.