La mostra està formada per diverses exposicions repartides pel Museu de la Garrotxa, l’Hospici, el Museu dels Sants i l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

L’artista ha creat les exposicions amb la voluntat de crear un diàleg entre les peces i els diferents escenaris.

Les tres exposicions dels Museus d’Olot s’inauguren aquest dissabte 4 de maig a les 11.30 h.

Els Museus d’Olot presenten un conjunt d’exposicions dedicades a l’obra de Quim Domene en diferents àmbits del Museu de la Garrotxa i en altres espais de la ciutat. Sota el títol “I l’Hospici balla”, aquestes exposicions no volen ser una antologia de l’artista, sinó que els treballs estan triats per crear un diàleg als diferents escenaris on s’exposaran. El visitant hi trobarà des de les obres més recents fins a propostes dels anys vuitanta, des d’una acumulació en format Gabinet de meravelles o Cadàver exquisit fins a una interpretació d’icones tan emblemàtiques per Olot com ho són els Sants i el quadre de La càrrega. La programació d’Olot Cultura dedica l’Univers d’aquesta temporada a l’artista Quim Domene.

La mostra està formada per quatre exposicions, tres d’elles als Museus d’Olot. “I l’Hospici balla” a la Sala Oberta 2, “La càrrega. Exercici plàstic entorn d’una imatge” al Museu de la Garrotxa, i “Sants” al Museu dels Sants. Aquestes es podran visitar fins l’11 d’agost i la seva inauguració tindrà lloc el proper dissabte 4 de maig a les 11.30 h. Es començarà al Museu dels Sants per, tot seguit, continuar cap a l’Hospici.

Un artista en quatre exposicions

En total, el projecte compta amb tres exposicions de l’artista als Museus d’Olot i una quarta a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Les exposicions es reparteixen en quatre espais diferents: la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa, la Sala del Museu de la Garrotxa (al tercer pis), el claustre de l’Hospici, el Museu dels Sants i l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Començant a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa, hi trobarem “I l’Hospici balla”, una exposició d’alguna de les darreres sèries de dibuixos, pintures i objectes en què l’artista ha estat treballant els darrers anys, especialment a partir del 2011, any en què va exposar per darrera vegada en aquest mateix espai.

En aquesta mostra, tota l’obra està presentada com una obra única a manera d’instal·lació i crea, així, un gran mural, com una narrativa visual conjunta, entre el que es coneix com a cadàver exquisit i gabinet de meravelles. D’altra banda, algunes obres se situaran d’una manera estratègica en diferents espais i dependències de l’edifici, establint amb ell un diàleg visual i conceptual.

En segon lloc, al tercer pis del Museu de la Garrotxa hi trobarem l’exposició “La càrrega. Exercici plàstic entorn a una imatge”. Hi descobrirem un diàleg amb l’obra de Ramon Casas La Càrrega a partir de tres sèries realitzades per Quim Domene en tres temps diferents: el 1981, any de l’intent de cop d’estat; el 2017, al voltant dels fets relacionats amb l’octubre d’aquest mateix any, i finalment una sèrie realitzada l’any 2023, com una reflexió dels fets en la distància del temps.

Finalment, al Museu dels Sants hi trobarem la tercera part de la mostra. Sota el títol “Sants”, Domene ens presenta una sèrie realitzada l’any 1985 que vol ser una aproximació al món de la iconografia cristiana i la seva representació, a partir de les fotografies de les imatges religioses captades al taller de L’Art Cristià. El treball està format per diferents instal·lacions, en les quals, d’una manera pedagògica, visualitza i classifica els atributs de 32 sants i santes i altres litúrgies cristianes.

Per altra banda, la mostra també compta amb un conjunt d’obres situades en els diferents pisos del claustre de l’Hospici, creant així un camí fins a l’interior del Museu i establint un diàleg visual i conceptual amb l’edifici.

A més, al juliol l’exposició sortirà dels Museus d’Olot per arribar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Allà hi trobarem “Arxiu portàtil”, una exposició que vol ser una reflexió sobre l’arxiu públic i l’arxiu privat, i sobre allò que és realment important de ser guardat i classificat. A partir d’una imatge icònica, i a manera de playlist o de cadàver exquisit, s’establirà un vincle entre l’arxiu privat de l’artista i l’arxiu públic. Aquesta exposició s’inaugurarà el 12 de juliol i es podrà visitar fins al 27 de setembre.

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

Presentació del llibre “Quaderns de la Fàbrica del Riu. Nº 2” de Quim Domene
A càrrec de Narcís Selles, Historiador de l’Art
Divendres 24 de maig, 18 h, Sala d’Actes de l’Hospici
Publicació que recull l’obra que ha realitzat Quim Domene a partir de la pintura de Ramon Casas “La Càrrega” exposada al Museu de la Garrotxa.

Visites guiades al conjunt d’exposicions
A càrrec de l’artista
Dissabte 8 de juny i dissabte 6 de juliol, 11.30 h
Inici de la visita al Museu dels Sants