“El públic no ha de buscar només els grans èxits teatrals: hi ha obres amateurs que són fantàstiques”.

El Centre Cultural Els Catòlics, des de fa més de setanta anys, s’encarrega de dur a terme diversos esdeveniments a la ciutat. Ara, a més, la seva secció dramàtica aposta per AOlot, una iniciativa per oferir teatre amateur de qualitat al públic olotí.
D’on surt la idea de fer una programació estable de teatre amateur a Els Catòlics?

El 1978 la Secció Dramàtica d’Els Catòlics vam participar, amb l’obra The zoo, d’Edward Albee, en un recull de teatre provincial lliure, que va ser impulsat per Pere Serrat, per celebrar el centenari de l’entitat. A banda de nosaltres hi van prendre part vuit grups més d’arreu de la província. Des de llavors la idea de portar teatre amateur del nostre país a Olot ha estat una constant, però no ha estat fins ara quan ho hem pogut dur a terme: perquè hi ha persones molt entusiastes a la secció que volen tornar l’ateneu al lloc que li correspon, perquè tenim tot el suport de la nostra junta i perquè comptem amb la col·laboració inestimable del Teatre Principal.

Quins criteris teniu en compte a l’hora de contractar les companyies i/o els actors?

Per oferir una programació que estigui a l’altura del projecte que tenim entre mans ens hem basat en la campanya de teatre del 2021 que la Casa de Cultura de Girona i la Federació Teatral Amateur Gironina han impulsat. Ells concedeixen premis en metàl·lic als millors classificats i llavors nosaltres ens mirem els vídeos promocionals i en alguns casos també anem a veure les obres en directe per assegurar-nos que tinguin una bona qualitat. Si ens convenç contactem amb les diverses companyies per arribar a un acord econòmic amb elles.

Ja teniu tancada tota la programació fins al juny o encara esteu estudiant propostes?

Fins ara hem ofert Mamaaa!!! i La vida secreta de Tennessee Williams. Aquest mes es podrà veure Adreça desconeguda, que ha estat molt ben valorada per les entitats gironines abans esmentades. El febrer portarem Garrí al forn amb compota de reineta, que té una posada en escena boníssima i que ofereix ball, cant i música en viu tot retratant el món del cabaret, i el març serà el torn de Bojos per la pasta, que compta amb unes escenes totalment còmiques i delirants. De cara al segon trimestre del 2022 tenim en cartera diverses obres i estem acabant de valorar les seves qualitats i sobretot si encaixen en el nostre pressupost, que és un tema que no podem deixar de banda.

El projecte va començar a funcionar fa poc, el mes de novembre. Quina resposta heu tingut per part del públic?

Per ara estem contents amb l’acollida, perquè de la primera obra, per exemple, vam exhaurir-ne les localitats. Però per a la que farem aquest gener encara falten força entrades per vendre i som conscients que hem de continuar donant a conèixer aquesta iniciativa per diverses vies. Des de la Secció Dramàtica d’Els Catòlics hem d’encoratjar els aficionats al teatre perquè les propostes que oferim no passin desapercebudes.

Costa més vendre teatre amateur que propostes de més pressupost i, per tant, més reconegudes?

Sí, sens dubte. Per desgràcia hi ha bastants espectadors que només busquen els èxits i s’obliden que aquestes mateixes obres estan interpretades per actors i actrius no professionals d’alt nivell que com a primera opció laboral han optat per una altra feina i que tenen com a afició la interpretació. Dins del teatre amateur hi ha propostes fantàstiques i esperem que el públic olotí ens faci confiança.

Aquesta iniciativa ha vingut per quedar-se?

Per part nostra no escatimarem esforços perquè així sigui, però és obvi que ens calen dues coses que no es troben al nostre abast: l’assistència de públic i l’ajut econòmic de l’Administració.

Més informació