“Les famílies poden venir a la biblioteca a jugar!”.

Tània Puigvert és bibliotecària i responsable de la sala infantil de la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot.
Quina és la novetat que es poden trobar els infants i les famílies que visiten la sala infantil de la Biblioteca?

Des d’aquest mes de novembre tant infants com famílies poden venir a la Biblioteca a jugar! I és que hem habilitat dos espais de joc oberts a tothom dins de la sala infantil.

A quins tipus de jocs podran jugar els nens i nenes?

A la sala infantil de la planta baixa hi tenim un espai de joc lliure amb peces soltes. Es tracta de materials de diferents formes i mides que conviden a experimentar, construir, tocar, ajuntar, alinear… Diem que està pensant per a infants de 0 a 6 anys, però com que són activitats que s’adapten al desenvolupament de cadascú no hi ha cap edat concreta per gaudir-ne. En aquest mateix espai també hi ha paneres del tresor per a nadons. I a la sala infantil de la planta -1 hi hem fet una àrea de jocs de taula —cooperatius, matemàtics, d’estratègia, de llenguatge…— per a famílies amb mainada a partir de 4 anys.

Què s’ha tingut en compte a l’hora d’escollir aquests jocs? Heu comptat amb el suport d’alguna entitat per fer la tria?

En el cas dels jocs de taula hem començat per un lot bàsic de qualitat i variat tant pel que fa a les edats a què estan destinats com a la tipologia de joc. Tots ells seran tractats com els fons bibliogràfics i, per tant, no seran estàtics sinó que s’aniran actualitzant. Quant a les peces soltes hem rebut l’assessorament de les tècniques d’Educació de l’Ajuntament d’Olot. Vam fer una visita a una escola bressol de la ciutat i allà ens van ensenyar tot el material de joc que tenen per a la primera infància. Malgrat que des de la Biblioteca ja teníem una mica la idea del que volíem aquesta ajuda ens va facilitar molt la tria.

Per què des de la Biblioteca us decidiu a impulsar aquest nou espai?

Al Pla de biblioteques de la ciutat d’Olot del 2018 ja es va recollir com havia de ser la nova Biblioteca Central Comarcal que es necessita i quins espais calia que tingués. Un d’aquests es va definir com a espai familiar i es volia que fos un lloc de referència per a les famílies per gaudir de manera lúdica dins la Biblioteca. Des de la sala infantil vam decidir no esperar a tenir el nou edifici per disposar de l’espai de jocs, sinó implementar-lo a l’actual i adaptar-nos a allò de què disposàvem.

Una tarda a la setmana compteu amb la participació del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG). Amb quina finalitat?

Aquest també és un altre dels punts del pla: que diferents àrees de l’Ajuntament d’Olot puguin oferir els seus serveis dins l’equipament de la Biblioteca. Des del CASG es durà a terme el projecte El Sorral i una tècnica de l’entitat atendrà les famílies mentre juguen amb els seus fills. Així les intervencions es faran en un espai alternatiu, fora del despatx professional, es visibilitzarà la figura de la treballadora social i es donarà a conèixer la Biblioteca.

Tot i que aquesta iniciativa és molt recent, quina valoració en feu?

La rebuda ha estat excel·lent: venen moltíssimes famílies demanant pels jocs i una gran quantitat de les que ja eren habituals del servei de préstec ara es queden a jugar. De moment el nou espai conviu perfectament amb el dia a dia de la Biblioteca, i és que tothom és respectuós amb els infants que volen fer deures o llegir, els quals necessiten més silenci, i també amb els materials de joc.

Quina voleu que sigui la relació de la Biblioteca amb els infants i amb les seves famílies?

Volem que sigui un lloc on quedar-se i on passar temps de qualitat en família, més enllà d’assistir a una activitat puntual o a buscar llibres. I això tenim ganes que passi no només a la sala infantil, sinó a tot l’equipament: la Biblioteca ha de ser un espai de referència per a tots els ciutadans.

Més informació