Entrevistem a Tània Puigvert, responsable dels clubs de lectura de la Biblioteca Marià Vayreda d’Olot. Aquest curs, a la biblioteca, s’hi organitzen quatre clubs de lectura, una de les activitats que s’hi promouen per impulsar l’afició a la lectura. El proper dimarts dia 20 de febrer hi ha una nova sessió del club de lectura, on es comentarà la novel·la L’escuma dels dies, de Boris Vian.

Els clubs de lectura estan pensats com a activitats de foment a la lectura o com un servei per als ja usuaris de la Biblioteca?

Molts dels assistents als clubs de lectura són usuaris habituals de la Biblioteca, però també n’hi ha que no ho són i a partir de venir a les sessions descobreixen altres serveis del seu interès que els ofereix la Biblioteca.

Quantes persones hi participen i quina és la rebuda?

Els grups solen ser d’entre 15 i 20 assistents perquè les tertúlies siguin fluïdes. La rebuda és molt bona, la gent s’ho passa bé i acostuma a repetir.

El club de lectura per a adults, aquest curs, ha variat una mica el format. Com ho valoreu?

Portàvem 13 anys fent un club de lectura d’adults amb un fil temàtic, un dinamitzador extern i on calia inscriure’s. Aquest any hem volgut canviar-ho i hem apostat per un format més obert: ara no cal inscriure’s, hem proposat 7 títols i ens trobem el tercer dimarts de cada mes per comentar el llibre que toca. Les sessions són totalment obertes i les moderem l’Anna Colomer i jo mateixa. Portem tres sessions i n’estem molt contentes: tenim uns usuaris molt participatius, surten tertúlies molt fluïdes. Les valoracions dels participants són molt positives i de fet pràcticament tots repeteixen! També tenim sessions especials: al desembre va venir la Mita Casacuberta a dinamitzar una sessió de Records de la darrera carlinada. El mes d’abril llegirem Germà de gel i hi vindrà l’autora, l’Alicia Kopf. Portar autors als clubs és un luxe!

Aquest any s’ha repetit el club Literatura filmada dedicat a novel·les que han inspirat sèries de televisió. Els participants són més lectors o fans de les sèries?

Les dues coses, la majoria venen molt formats en els dos camps i gaudeixen tant de les referències cinèfiles com literàries que dona el conductor.

Cal destacar el club de lectura infantil, per promoure l’afició entre els més joves.

Aquesta és la quarta temporada que el fem. Vàrem apostar per una franja d’edat, 10-12 anys, i ho vam encertar! Cada any s’hi apunten una quinzena de nens i nenes i les sessions són molt divertides. Tenim una dinamitzadora, la Laura, que els prepara jocs i activitats relacionades amb el llibre que han llegit.

I el Club de lectura fàcil, quin perfil de participants atrau?

Són persones que entenen i parlen el català però no estan habituades a llegir-lo. Se’ls proposen textos adaptats per iniciar-se a la lectura en català.

També porteu clubs de lectura fora de la Biblioteca?

Hi ha casals de gent gran, instituts i altres entitats que organitzen els seus propis clubs de lectura. A través del Servei de Biblioteques tenim accés a lots de llibres: caixes amb uns 15-20 exemplars d’un mateix títol. Nosaltres demanem els lots dels títols que llegeixen al club i d’aquesta manera els facilitem molt la logística, ja que poden repartir un exemplar per a cada usuari. Col·laborem amb cinc clubs externs. També els assessorem en la programació de títols.

Teniu pensat ampliar l’oferta?

D’idees en tenim moltes: clubs temàtics, clubs de cinema, clubs de lectura en altres llengües… El problema és que no tenim cap sala destinada exclusivament a fer activitats, així que cada vegada que fem un club de lectura hem de tancar un espai de la biblioteca i els clubs de lectura es fan a hores de màxima afluència. Això ens frena una mica a l’hora d’ampliar l’oferta d’activitats