Activar la matèria

Activar la matèria
Enric Sala

 

DATA D’INAUGURACIÓ
Any 1986

TEMA
Formes

MATERIAL
Pedra

MIDES
170 x 380 x 140 cm

FORMA D’INGRÉS
Donació

FONT D’INGRÉS
I Simposi Inter. d’Escultura

UBICACIÓ
Plaça Sant Roc – carrer Vista Alegre, Sant Roc

Es tracta d’un voluminós bloc de pedra sorrenca que inicialment pesava 12,5 tones i que ha estat treballat amb diversos entrants, a mode de capes o estrats que li atorguen una sensació d’estructura geològica, tot recargolant la roca sobre si mateixa i donant-li alhora certa vitalitat. Entremig dels estrats hi descobrim el relleu de formes que ens recorden els fòssils de petits animals i plantes que suggereixen i reforcen la idea d’una poderosa activitat dinàmica. És una de les escultures que es van realitzar dins el I Simposi Internacional d’Escultura d’Olot del 1984, a través del qual es va poder veure el treball de l’escultor, des del moment en què disposa de la pedra sortida de la pedrera fins a la col·locació de l’obra en l’indret adequat .

Segons l’autor, es tracta d’un volum concebut com a massa gràcil, ingràvida, a causa d’un element energètic que afecta la matèria des de la seva mateixa essència i produeix transformacions, desplaçaments, és a dir, l’activa.

Segons Sala, qui arriba a la Garrotxa, vingui d’on vingui, és confrontat amb el característic magnetisme volcànic, el qual atorga una especial vitalitat a les plantes i animals. Amb tot això els espasmes d’aquesta vitalitat han trastocat el terra: cons esberlats, vessades basàltiques, laves plegades, matèries desfetes, el món enderrocant-se i construint-se de nou. La matèria no apareix aquí, tal com la solem percebre; hom té la possibilitat de conèixer un aspecte insòlit, aclaridor, màgic: els quatre elements en simultània activitat.

Sala manté que en aquesta obra ha utilitzat una distribució de les masses amb un desplegament rítmic, com el ritme de la naturalesa, que insinua un moviment inicial que s’origina en un creixement espiral, com tots els processos naturals, tant del macrocosmos com en la part del món que coneixem. La voluminosa massa en moviment queda relativitzada, i quasi anul·lada per aquest ritme, aquest moviment que contribueix a fer que els blocs acabin en una poderosa corba de força. Primer en el caos de l’erupció, del foc i de la lava; després el cosmos-ordre de la matèria estabilitzada, el preuat pòsit de les matèries internes, fecundes i vives.


INSCRIPCIONS

En el lateral més allunyat de l’església de Sant Roc, hi ha una placa de bronze amb la inscripció següent: “ Ajuntament d’Olot / I simposium  / internacional / d’escultura / activar la matèria / Enric Sala”.

 

BIBLIOGRAFIA

Simposi Internacional d’Escultura, catàleg editat amb motiu de l’exposició realitzada a la Sala Oberta del Museu Comarcal de la Garrotxa. Olot, Ajuntament d’Olot 1986, p. 10 i 11.

També et pot interessar:


Torna a l'inici