A Miquel Martí i Pol

A Miquel Martí i Pol
Rosa Serra Puigvert

DATA D’INAUGURACIÓ
08 de setembre de 1999

TEMA
Homenatge

MATERIAL
Pedra

MIDES
216 x 483 x 120 cm

FORMA D’INGRÉS
Encàrrec

FONT D’INGRÉS
Ajuntament d’Olot

UBICACIÓ
Parc de Miquel Martí i Pol, Mas Bernat – St Cristòfol

El monument consta d’un gran bloc rectangular de pòrtland, ondulat en  sentit longitudinal, que ens fa venir a la memòria les peces d’encadellat que es fan servir en la construcció industrial. A la part posterior del rectangle hi ha gravada la silueta d’una fàbrica. El rectangle té practicada una obertura circular, com una finestra, en la qual ha col·locat una bitlla, el suport d’una bobina de fil, en bronze.

Aquesta obra, per la seva mateixa temàtica, fuig de la línia personal i característica de Rosa Serra que ha optat, com a suggeriment, pel tractament d’elements del món industrial directament relacionats amb el poema, als quals atorga categoria artística.

El monument, d’unes 25 tones, es va erigir en homenatge a Miquel Martí i Pol. Es va inaugurar el 8 de setembre de 1999 dins els actes d’homenatge al poeta de Roda de Ter que se celebraren a Olot durant l’Any Martí i Pol, i que coincidia amb el seu setanta aniversari. L’organització dels actes commemoratius al poeta va ser una iniciativa dels Amics de les Lletres Garrotxines. Isabel Brussosa, des de l’alcaldia, va suggerir la possibilitat d’erigir el monument i també el lloc, ja que havia estat l’origen de la indústria garrotxina. Està situat al costat del Fluvià, que havia donat força motriu per moure aquelles primeres fàbriques.

Miquel Martí i Pol (1919 – 2003), la poesia del qual revela una constant biogràfica, parteix de la descoberta del món a través de símbols o de realitats. Aquesta escultura dirigeix la mirada a poemes escrits el 1972 i titulats La fàbrica, molt coneguts, i adients per l’entorn industrial on està ubicat el monument. Es reprodueix un fragment d’un poema del recull que va escriure durant una època en la qual treballava com a escrivent d’una indústria tèxtil.

INSCRIPCIONS

A la part del davant, dues inscripcions que corresponen a un fragment de l’obra La fàbrica de Miquel Martí i Pol, a qui està dedicat el monument:
”El cinquè dia ja era com si haguéssim / nascut entre les màquines. Teníem / les mans tant dures com qui més i alçàvem / la veu per renegar sense temences. / Feia sol al carrer i el petitíssim / bocí de cel que es veia a les finestres / era absurd i llunyà com un miratge.”
“Miquel Martí i Pol / fragment de “la creació” / la fàbrica (1972)”. Al lateral dret superior “1999”.

BIBLIOGRAFIA

El Punt (Girona)(8 setembre 1999).
El Punt (Girona)(9 setembre 1999).
Diari de Girona (Girona)(9 setembre 1999).
La Comarca (Olot) núm. 1016 (6 setembre 1999).
La Comarca (Olot) núm. 1017 (16 setembre 1999) p.20.

També et pot interessar:


Torna a l'inici