El 22 de setembre de 1918 Olot inaugurava la Biblioteca Popular, era una de les quatre primeres biblioteques públiques promogudes per la Mancomunitat de Catalunya, conegudes com les Prínceps. Corresponien a una per província catalana: Valls, Olot, Sallent i les Borges Blanques.

Quatre biblioteques idèntiques amb les mateixes formes, la mateixa decoració, les mateixes mides i totes en entorns naturals apartats dels centres urbans. L’únic dels quatre edificis que encara es conserva és el de Valls. L’arquitecte Lluís Planas va dissenyar l’edifici: un templet de línies neoclàssiques.

A l’interior hi havia quatre grans espais: una sala de lectura, una sala de conferències, un despatx de treball i una zona de serveis amb guarda-roba i lavabo. No hi havia magatzem perquè els llibres es col·locaven a la sala de lectura en lliure accés. La biblioteca s’entenia com un temple de la cultura on tothom hi pugui accedir, tingui l’edat que tingui.

A Olot, les primeres bibliotecàries van ser Dolors Hostalrich i Montserrat Fàbregues. Provenien de l’Escola de Bibliotecàries de la Mancomunitat de Catalunya, d’on en sortia personal femení eficient i altament vocacional.

La Biblioteca Popular d’Olot va donar pas a la Biblioteca Jaume Bofill i Mates, inaugurada el 1968 als mateixos terrenys on hi havia la Biblioteca Popular. Es va enderrocar l’edifici de l’anterior i al seu lloc es va construir una nova biblioteca més gran, amb una sala infantil diferenciada de la sala general, una sala de revistes, un gran magatzem en quatre plantes i una sala d’exposicions.

L’any 1987, l’Ajuntament d’Olot i la Generalitat de Catalunya van fusionar la Biblioteca Municipal ubicada a l’Hospici i la Bofill i Mates a l’Eixample Malagrida. La nova biblioteca passava a anomenar-se Biblioteca Marià Vayreda. Deu anys més tard, el 1997, la Marià Vayreda es traslladava al centre de la ciutat, en l’edifici que havia ocupat l’Ajuntament des de molt antic abans de traslladar-se al Firalet.

CELEBRACIÓ DEL CENTENARI DE LA BIBLIOTECA A OLOT

Aquest dissabte 22 de setembre, farà cent anys exactes de la data d’inauguració de la primera Biblioteca Popular d’Olot i es farà una festa d’aniversari a la Biblioteca Marià Vayreda.

A les 11 h, Prat de la Riba i Eugeni d’Ors es passejaran pel centre d’Olot acompanyats d’una bibliotecària, recreant l’ambient que hi havia cent anys enrere.

A les 12 h, tindrà lloc l’acte commemoratiu del centenari a la Biblioteca Marià Vayreda. Empar Moliner presentarà el llibre que s’ha editat amb motiu del centenari i es comptarà amb la presència de diverses personalitats relacionades amb la cultura i les lletres. Al final de l’acte hi haurà un vermut popular.  Tothom que hi assisteixi es podrà endur un exemplar del llibre del centenari.

A les 18 h, la Cia. Insòlits presentarà un espectacle per a públic familiar anomenat Els contes del senyor Ramon. I, tot seguit, hi haurà berenar popular per a tothom.

Durant tot el dissabte 22 la Biblioteca romandrà oberta i els usuaris hi podran accedir lliurament per participar a les activitats de l’aniversari, per llegir, consultar la premsa, …. Però alguns serveis es veuran afectats,  com el servei de préstec que no s’efectuarà en tot en dia. A més, a la tarda, s’obriran les portes a les 17 h.