Cent anys després, Eugeni d’Ors i Enric Prat de la Riba han tornat a la Biblioteca d’Olot. Eugeni d’Ors (encarnat per un dels actors de la companyia Insòlits) va repetir aquest dissabte el mateix discurs que va pronunciar el 22 de setembre de 1908, a les 12 del migdia. L’acte de celebració del centenari va tenir lloc el mateix dia i a la mateixa hora que fa cent anys i va comptar amb la presència de la consellera de cultura, Laura Borràs i el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, entre altres autoritats.

L’escriptora Empar Moliner va reivindicar el paper de les biblioteques i sobretot la importància de la lectura en totes les edats, especialment entre els més petits. Per això va recuperar una cita d’Emili Teixidor on ironitzava que “els nens que llegeixen són més guapos”. Laura Borràs va deixar clar que “sense biblioteques no tenim passat, ni tampoc tenim futur”.

L’acte de celebració del centenari va omplir de gom a gom la Biblioteca Marià Vayreda, quedant petita la platea amb les cadires i amb nombroses persones seguint l’esdeveniment des dels diferents pisos de l’edifici. En acabar, la festa va seguir al carrer pati, a l’entrada de l’edifici, amb un vermut popular.

A la tarda, les activitats van anar especialment dirigides al públic infantil, amb Els contes del senyor Ramon. Tot seguit, berenar popular per a tothom. Totes les persones que van participar d’alguna de les activitats d’aquest dissabte, es van endur una bossa commemorativa del centenari i el llibre que repassa els principals aspectes dels 100 anys de biblioteca a Olot.

Empar Moliner, en l'acte del centenari de la Biblioteca. Foto: Martí Albesa.

Empar Moliner, en l’acte del centenari de la Biblioteca. Foto: Martí Albesa.

 

Vermut popular, al carrer Pati. Foto: Martí Albesa

Vermut popular, al carrer Pati. Foto: Martí Albesa