L’arribada dels Reis d’Orient a Olot estarà plena de novetats. Un cop acabades les obres del Firal, Ses Majestats podran gaudir d’uns trons nous i una tenda per poder rebre tots els infants de la ciutat que els estaran esperant. El disseny del projecte ha anat a càrrec de l’estudi de Jordi Vayreda i es podrà veure per primer cop el proper dia 5 de gener al Firal petit. Així, s’estrena també un emplaçament nou, que es desplaça uns metres de la ubicació tradicional, desapareguda després de les obres de renovació del passeig i que torna al Firal després de l’any passat situar-se a Sant Esteve.

Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a Olot amb tres carrosses noves, dissenyades per Enric Porta. A més, també s’actualitzarà la carrossa del carter reial.

La cavalcada serà més accessible i igualitària que mai

Els nous trons i carrosses tindran un replantejament que anirà més enllà de l’estètica. Els nous dissenys han tingut en compte que l’accessibilitat als trons fos completa i s’ha facilitat que tothom pugui arribar a la recepció amb Ses Majestats. A més, es potenciarà el paper de les princeses que acompanyen els tres reis i se’ls donarà més pes específic dins la comitiva reial i més presència durant tot l’esdeveniment. Així, tindran un seient propi a la carrossa i a la tenda dels trons, de manera que comptaran amb la possibilitat de poder participar activament en la recepció dels infants i interactuar amb ells al costat dels Reis, modificant la tradició per fer-la més igualitària.

Totes aquestes novetats aniran de bracet amb els elements que ja són tradicionals: es mantindran el nombre de patges i personatges al voltant dels 300, l’ambientació, el recorregut, la recepció dels Reis i el concurs de fanals. Es podrà dir, doncs, que s’actualitzarà la cavalcada però es procurarà deixar l’essència intacta.

Ajustaments al sistema de cues per entrar al campament reial

La 20a edició del campament, que com és habitual estarà obert els dies 2, 3 i 4 de gener, mantindrà un format pràcticament idèntic al de l’any anterior excepte petits canvis en el sistema de cues per entrar-hi. De la mateixa manera que com es va fer en l’edició del 2018, l’accés al campament requerirà d’un tiquet que s’haurà d’haver obtingut prèviament el mateix dia a la plaça Clarà a partir de les 16 h. Cada persona que faci cua podrà extreure 4 entrades de manera gratuïta i podrà escollir un dels torns entre les 18 h i les 22 h, dividits en franges de mitja hora.

Presentant el tiquet es podrà entrar directament al Campament per un dels accessos de la plaça Clarà. Cal recordar que els menors de 3 anys no necessiten tiquet per entrar a gaudir de l’experiència de veure de prop l’encarregat del temps, la caramelera, el carboner, la fanalera i els cuiners. Els personatges de sempre explicaran les seves històries i els carters reials recolliran les cartes il·lustrades per Maximo Clapera, alumne de cicle inicial de l’escola Malagrida.

Al sistema de cues s’hi afegirà una nova via d’entrada, en una altra cantonada de la plaça, que servirà per poder accedir al Campament en cas de no haver pogut aconseguir un tiquet. Aquest accés, però, no està garantit, i s’anirà permetent l’entrada només en cas que l’espai pugui absorbir més públic.

Els organitzadors entenen que quedar-se sense entrada pot causar molèstia, però les característiques del muntatge i el compromís per assegurar una qualitat i una bona experiència del públic requereix limitar l’aforament i haver de controlar l’accés del públic.

Els voluntaris que conformen la comissió de cavalcada treballen durant tot l’any perquè el Campament i la Cavalcada pugui ser realitat. La comissió aquest any també compta amb nous responsables, Marià Clavell i d’Aniol Sellabona, que agafen el relleu d’Andreu Oliveras com a directors de l’esdeveniment.