El proper 23 d’abril, el Firal acollirà la celebració del Sant Jordi amb un format adaptat a la pandèmia.

Des de l’Ajuntament d’Olot es demana màxima precaució per la jornada d’aquest divendres.

L’Ajuntament d’Olot ha estat treballant al llarg de les darreres setmanes amb els actors i entitats implicades per aconseguir poder dur a terme la Diada de Sant Jordi el proper divendres 23 d’abril, seguint les mesures i protocols recomanats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i que han estat acordats amb els gremis i associacions que conformen la Cambra del Llibre i pel gremi de floristes de Catalunya.

En aquest sentit, s’ha previst una celebració semblant a la del juliol del 2020, apostant per un format reduït amb la presència únicament de professionals de la rosa i el llibre de la ciutat, seguint les recomanacions, mesures i paràmetres per celebrar Sant Jordi de manera segura amb relació a la pandèmia de la Covid-19.

La gran majoria de parades s’instal·laran al Firal d’Olot. Des de les 9 h del matí i fins a les 8 del vespre, les veïnes i veïns hi podran trobar els llibres i roses de 7 parades: Abacus, Floristeria Sandra, Edicions Bassegoda, Editorial Oliveras, Natura Flors, Llibreria Planella i Llibreria Drac. Al mateix temps, la Llibreria Arcadia situada al carrer Panamà número 15, la Llibreria Irene a l’avinguda Reis Catòlics número 13 i Casa Carlicus, al carrer Esteve Castella número 2, també s’han sumat a la diada i instal·laran les parades davant dels seus establiments.

En aquest sentit, des de l’Ajuntament d’Olot es fa una crida a la coresponsabilitat per poder celebrar aquest Sant Jordi amb les màximes precaucions. En primer lloc, es recorda l’ús obligatori de mascareta, la necessitat de seguir les indicacions i senyals marcades pel que fa als torns, mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres entre les persones, evitar el pagament en metàl·lic en la mesura del possible i desinfectar-se les mans fent ús de gel hidroalcohòlic abans de manipular qualsevol element de les parades.

Activitats relacionades amb motiu de Sant Jordi

Amb motiu de Sant Jordi, a la ciutat s’han organitzat diverses activitats relacionades amb la diada. El dia abans, el dijous 22, el Festival Sismògraf porta dues propostes a la Biblioteca Marià Vayreda. Per una banda, la companyia La Súbita s’instal·larà durant tot el dia a l’equipament, recollint informació per #practicasdeloinvisible, un laboratori de creació i un espai de llibertat compartit amb altres creadores, amigues, artistes, dones inspiradores. Al vespre, presentaran l’espectacle al Teatre Principal d’Olot i l’endemà, dia de Sant Jordi, penjaran un fanzine de l’experiència. També el dia 22 d’abril, a les 18 h a la Biblioteca Marià Vayreda, es presentarà el llibre História de la danza contemporánea en España, escrit per Ester Vendrell.

Al divendres, diada de Sant Jordi, torna el Gran Dictat Popular organitzat pel Servei de Català d’Olot, que aquest any a causa de la pandèmia es farà de manera virtual. El Gran Dictat Popular no és un dictat convencional, sinó que els participants han d’escriure 15 paraules del text que s’ha triat.  Enguany, Roger Vilà llegirà un fragment extret del seu poemari L’infern i, a continuació, dictarà 15 paraules d’aquest text. El dictat es podrà veure des del canal de Youtube del Consorci per a la Normalització Lingüística, en diferit, de les 16 h a les 16.30 h, i hi haurà, sobreimpressionat, un enllaç que durà a un formulari de participació. En aquest formulari caldrà escriure-hi el nom d’usuari i les 15 paraules que s’aniran dictant, i enviar-lo.

Una setmana després, el divendres 30 d’abril, totes les persones que hagin escrit correctament 12 o més paraules, de les 15 que s’han dictat, entraran en el sorteig, que es farà públic a les xarxes: Facebook del Servei de Català d’Olot-la Garrotxa, i Twitter i Instagram del CNL de Girona. El guanyador rebrà un lot de productes de ‘Girona Excel·lent’ i un val de 100 euros per comprar llibres en català a la Llibreria Drac.

També el dia de Sant Jordi, a les 17.30 h, la Biblioteca Marià Vayreda fa l’acte de lliurament de premis del concurs de bibliotràilers, on hi han participat alumnes de cinquè de primària de diferents escoles d’Olot.

Roses de Sant Jordi.