“Mirades compartides” és un projecte intergeneracional que té com a objectiu possibilitar la transmissió de coneixements entre joves i grans per connectar amb les emocions i a expressar-les a través de l’art, afavorint el benestar personal i obtenint una major cohesió social.

Aquestes dies, els dos col·lectius treballen conjuntament al Museu, en un projecte artístic inspirat en una escultura de Leonci Quera. El resultat es podrà veure en una exposició a la Sala 15 a partir del 10 de juny.

El Museu de la Garrotxa inicia “Mirades compartides”, un projecte intergeneracional que uneix els joves de 1r d’ESO de l’Institut Greda d’Olot amb les persones grans que viuen a la residència La Caritat. Aquesta proposta ajuda a joves i a persones grans a crear vincles i connexions a través de l’art.

El projecte va començar el passat mes de març, quan els joves van visitar els magatzems del museu i les sales d’exposició i d’entre les set obres que prèviament s’havien seleccionat des del museu, els joves van votar les tres peces que més els van agradar. Després, les persones grans de La Caritat van anar al museu i van triar una peça d’entre les que havien seleccionat els joves. L’obra escollida ha estat l’escultura Nens jugant, de Leonci Quera.

Una vegada triada l’obra, el Museu de la Garrotxa va portar a la residència La Caritat una versió més reduïda d’aquesta escultura, perquè tots els residents la poguessin conèixer. Allà es van recollir les primeres impressions que els suggeria l’escultura a les persones grans. El següent pas va ser la visita dels veïns de La Caritat a l’Institut Greda per presentar Nens jugant als alumnes i explicar-los per què la van escollir. A més, també els van explicar moltes vivències relacionades amb el joc i també amb les altres dues peces més votades. Joves i grans van intercanviar el seu punt de vista sobre l’obra de Leonci Quera.

Els alumnes de 1r d’ESO van realitzar una convocatòria artística a l’institut per presentar l’obra escollida. En petits grups, van triar la tècnica artística amb la qual presentaran el seu treball final. Paral·lelament, la gent gran també ha anat treballant l’obra amb la tècnica artística que més els agrada.

En base a les propostes escollides, avui, demà i divendres, joves i grans realitzen diverses intervencions artístiques i reinterpretacions en una sèrie de tallers conjunts al Museu de la Garrotxa.

El resultat de tot plegat es podrà veure del 10 de juny al 17 de juliol en una exposició a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa, al primer pis de l’Hospici. S’exposarà l’escultura guanyadora de Leonci Quera, els treballs dels alumnes, els de la gent gran i els projectes artístics que s’han realitzat conjuntament.

SEGUINT EL CAMÍ INICIAT FA UN ANY AMB ELS RESIDENTS DE LA CARITAT

“Mirades Compartides” és una continuació de la bona acollida que va tenir l’any passat “El Museu entra a casa”, el projecte que va portar a la gent gran, residents de La Caritat i el Montsacopa als magatzems dels Museus d’Olot. Allà, van escollir una de les peces i se la van endur a la seva residència. Ara es fa un pas més i es potencia el treball intergeneracional entre joves i grans. Amb “Mirades Compartides” es fa palesa una de les línies de treball del nou projecte educatiu dels Museus d’Olot, presentat ara fa un any.

Des del Museu de la Garrotxa s’han creat espais oberts, d’escolta i de diàleg per compartir la saviesa de la gent gran i les mirades de la gent jove, descobrint aspectes en comú i d’altres de diferents, que ens fan sentir, pensar, crear, emocionar-nos i conèixer, sempre des del respecte mutu.