L’Institut de Cultura d’Olot a través dels Museus d’Olot, la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya organitzen les jornades La gent pren els museus. Projectes participatius i socials, que se celebraran el 7 i 8 de maig a les aules de la FES.

L’objectiu d’aquest curs és donar eines als gestors de museus per treballar els seus projectes vinculant des d’un principi la població. La idea sorgeix arran de la transformació de les formes comunicació i relació entre els museus i el seu públic avui en dia –amb molta més implicació per part de la ciutadania- i també pel fet que, cada cop més, els museus s’impliquen en la vessant social.

El curs es basarà en l’explicació de diversos casos pràctics d’èxit a través dels quals es donaran eines als assistents sobre com vehicular la participació de la ciutadania amb el patrimoni.

Un dels ponents serà el consultor d’estratègies i gestor i innovador cultural holandès Jasper Visser. Dirigirà un workshop titulat Audience engagement, participation and co-creation in museums – Workshop, on parlarà de com els museus poden implicar la ciutadania perquè participi a millorar els equipaments.

Esther Fuentes, tècnica del Departament d’Educació del MNAC, explicarà el projecte Tàndem entre el Museu Nacional d’Art de Catalunya i l’escola Miquel Bleach de Barcelona, que consisteix en la incorporació de l’art com una eina d’aprenentatge i de treball social en tots els cursos.

Juanjo Pulido i Sabah Walid – coordinadors de la Comunidad SOPA i responsables d’Underground Arqueología, Patrimonio&Gente d’Extermadura – dirigiran el workshop “Museïtzació de la memòria socialitzada”. Són especialistes en parlar amb els habitants d’un determinat territori i treballar amb ells per com difondre el patrimoni local.

La directora dels Museus d’Olot, Montserrat Mallol, i el director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, explicaran els dos itineraris vinculats als drets civils que el 2016 i el 2017 es van organitzar des dels Museus d’Olot.

Les jornades són obertes a tothom tot i que estan especialment dirigides als tècnics de museus i persones vinculades amb el món de la cultura i l’educació. Les inscripcions ja estan obertes a www.museusolot.cat per un preu general de 100 euros, amb descomptes per a membres de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, l’Associació de Museòlegs de Catalunya, l’Associació de Gestors Culturals de Catalunya, Espais Escrits-Xarxa del Patrimoni Literari Català, autònoms, estudiants i persones a l’atur.