L’exposició “Fora del marc” aborda la vida i obra d’aquells artistes que als anys 40, 50 i 60 van intentar sortir del marc pictòric tradicionalment establert a Olot en un context de postguerra.

L’escultor Gerard Mas és l’artista convidat d’aquest any que ens presenta el seu “Bestiari” personal en una mostra que recull l’animalitat humana i que posa al centre la relació històrica que ha existit entre els humans i el regne animal.

Les dues exposicions s’inauguraran el 2 de setembre i es podran visitar a la Sala Oberta i a la Sala Oberta 2, respectivament, fins al 14 de gener de 2024.

Un any més, amb motiu de les Festes del Tura, el Museu de la Garrotxa d’Olot presenta dues exposicions: “Fora del marc: art a Olot durant la represa (1943 – 1968)” i “Bestiari” de Gerard Mas. Dues mostres que aborden temàtiques ben diferenciades.

FORA DEL MARC: ART A OLOT DURANT LA REPRESA (1943 – 1968)

L’exposició que presenta el Museu de la Garrotxa proposa explorar l’obra i la vida dels artistes olotins durant la represa. Durant el segle XX, Olot va viure una relació amb les arts plàstiques del tot inusual amb una legió d’artistes tècnicament brillants que van posar les bases de la tradició pictòrica local. “Fora de marc” pretén parlar d’aquells artistes que durant els anys 40, 50 i 60, en plena postguerra, van sortir del marc tradicional establert i exposar les seves circumstàncies i dificultats per a professionalitzar-se i fer-se un lloc amb la resta de companys artistes immobilistes i amb un públic poc avesat als nous llenguatges formals.

L’any 1930, el paisatge d’Olot com a motiu pictòric ja estava plenament codificat a partir de l’herència dels germans Vayreda, Josep Berga i els seus alumnes, els admiradors forasters com Santiago Rusiñol o Joaquim Mir, juntament amb milers de postals impreses. Un codi que es va reforçar quan el bàndol guanyador de la Guerra Civil va fixar com a referent aquesta tradició paisatgística local i l’escultura classicista de Josep Clarà.

Malgrat tot, als anys quaranta hi va haver artistes que van decidir sortir d’aquest marc. Artistes d’una altra generació, amb altres interessos i marcats per la postguerra. Dins del marc hi tenien cabuda la serenor noucentista i els paisatges pintorescos. Fora del marc, els artistes disposaven d’un món extensíssim ple de possibilitats. A partir d’aquí, es va començar a sortir del marc heretat introduint nous temes —es va explorar el desgrat i va sorgir un art menys plàcid— i descobrint nous estils, entrant de ple en l’abstracció i abandonant els llenguatges formals, tot fregant corrents com el postimpressionisme, el fauvisme, l’expressionisme, el cubisme o l’abstracció geomètrica.

L’exposició l’organitza el Museu de la Garrotxa i compta amb la col·laboració dels següents museus que han accedit a prestar les seves obres: Museu d’Art de Girona, Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Museu Empordà (Figueres), Fundació Fita (Girona), així com també l’artista Quim Domene i un seguit de col·leccionistes particulars. Està comissariada pel Doctor en Història de l’Art Miquel Àngel Codes.

L’exposició rep el suport de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de Xarxa de Museus de les Comarques de Girona i la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya.

“BESTIARI”, DE GERARD MAS

L’escultor Gerard Mas presenta el seu bestiari personal, una proposta molt allunyada de la intenció moral que tenien els bestiaris medievals. L’exposició pretén posar de manifest la nostra animalitat com a humans i situar-nos en un lloc bastant més modest, i segurament més incòmode, com a espècie en el regne animal.

“Bestiari” ens parla de les diferents maneres amb les quals històricament ens hem relacionat amb els animals: convertint-los en déus, explorant-los com a recurs o integrant-los a les nostres llars com a animals de companyia. Tot això, partint de l’estil personal de l’artista, que acostuma a recórrer a la ironia, als anacronismes, a la ruptura d’estereotips i a la descontextualització. En aquesta mostra, Mas capgira els codis habituals de lectura i sovint tria animals que no havien estat pràcticament representats en la història de l’art. En la seva obra hi trobem des de porcs, ovelles, pollastres, gossos, gats, rates i ratolins, fins a paneroles.

Gerard Mas i Pujolràs (Sant Feliu de Guíxols, 1976) és reconegut dins del panorama català com un dels escultors figuratius més singulars i amb més projecció de la seva generació. Mas utilitza un ampli registre de tècniques i materials que van des de la talla de fusta o de pedra a la resina policromada i la ceràmica. I això queda palès en aquesta mostra que ara presenta on, animals comuns i aparentment poc nobles, hi apareixen dignificats, immortalitzats en pedra o en fusta. Amb el seu “Bestiari”, Mas comparteix la seva mirada particular sobre molts d’aquests animals modestos i oblidats que d’alguna manera ens interpel·len com a espectadors per la profunda relació que tenen amb nosaltres, els humans.

Gerard Mas està format com a restaurador, artista plàstic i escultor i en els darrers anys ha realitzat instal·lacions de caràcter efímer, explorant noves possibilitats dins l’escultura i utilitzant elements com la cera, la llum i el foc. La seva obra ha arribat fins a col·leccions d’Àsia, els Estats Units i Llatinoamèrica, i està present a museus com el MEAM (Museu Europeu d’Art Modern), la Col·lecció Bassat o el Bikini Art Museum de Berlin, entre d’altres.

L’exposició l’organitza el Museu de la Garrotxa amb el suport de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Galeria 3 Punts, la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona i la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya.

INAUGURACIÓ I ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

“Bestiari” es podrà visitar a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa i “Fora del marc” a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa. Totes dues exposicions s’inauguraran el proper 2 de setembre, a les 12 h i es podran visitar fins al 14 de gener de 2024 dins l’horari habitual de les sales i de forma gratuïta.

En relació amb les dues exposicions s’han programat activitats complementàries: Visites guiades  (21 d’octubre i 16 de desembre a “Bestiari”, i 28 d’octubre i 18 de novembre a “Fora del marc”).

A més, i en el marc de l’exposició “Fora del marc”, el dissabte 25 de novembre tindrà lloc una jornada titulada: “Sabatina al museu. Tot el que sempre has volgut saber de l’art català dels anys 50 i 60”, en la qual hi participaran Eva Vàzquez, Assumpta Rosés, Esther Solé, Albert Mercadé, Àlex Mitrani, Albert Batlle, Narcís Selles i Ricard Mas.