La mostra “Si jo pogués. Anna Manel·la (1950-2019)”, produïda pels Museus d’Olot i comissariada per Maria Lluïsa Faxedas, opta al premi de la categoria de “Comissariat de caire històric” dels Premis ACCA (Associació Catalana de Crítica d’Art) 2022.
La nominació arriba just en el moment en què s’ha publicat un catàleg digital que recull tota l’obra de l’artista que s’ha pogut identificar i que es va fer en paral·lel a la preparació de l’exposició.

L’exposició “Si jo pogués. Anna Manel·la (1950-2019)” presentava un recorregut pel treball de l’artista i donava a conèixer la seva obra i l’ampli ventall de tècniques que havia treballat. La mostra, que es va poder veure des del setembre del 2022 fins al gener de 2023 a la Sala Oberta i a la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa, va rebre més de vuit mil visites.

Les opinions del públic van posar de manifest l’elevada capacitat de connexió de l’obra d’Anna Manel·la. En aquest vídeo, realitzat per Mandala Produccions, es pot conèixer la figura de l’artista i el que va ser l’exposició.

L’exposició va estar comissariada per la professora i historiadora de l’art Maria Lluisa Faxedas i va ser fruit d’un llarg procés de recerca i investigació al voltant de la figura de l’artista i la seva obra.

Ara, tot aquest treball es veu reconegut per la nominació a la categoria de Comissariat de caire històric de Premis ACCA 2022, uns dels més importants en l’àmbit de les arts visuals al nostre país. Els guanyadors es donaran a conèixer en un acte que tindrà lloc el dimecres 29 de març al MACBA.

PUBLICACIÓ D’UN CATÀLEG DIGITAL SOBRE L’OBRA D’ANNA MANEL·LA

En paral·lel al procés de preparació de l’exposició es va fer un treball d’identificació i documentació de l’obra d’Anna Manel·la. Ara, s’ha publicat un catàleg digital que recull tota l’obra que s’ha pogut localitzar. Es tracta d’un extens document que aporta una visió molt completa del treball de l’artista i que també pot servir de punt de partida per a futures investigacions.

S’hi inclouen unes 300 peces d’obres en tots els formats que va treballar: pintura, escultura, gravat, dibuix, tècniques mixtes, etc. Tot i això, no es pot considerar un catàleg exhaustiu ja que part de l’obra d’Anna Manel·la es troba a mans de particulars i no s’hi ha tingut accés. El format digital, tanmateix, permetrà ampliar-lo si es localitzen més peces.

En la primera part del catàleg hi ha una vintena d’obres comentades per Maria Lluïsa Faixedas. Seguidament, es recopila tota l’obra localitzada en un catàleg dividit per tècniques: pintura, obra sobre paper i altres, escultura, escultura pública i instal·lacions i accions. El catàleg es complementa amb un llistat de les exposicions individuals i col·lectives en què va participar Anna Manel·la, i una bibliografia completa sobre l’artista.

El catàleg es pot consultar virtualment i descarregar en pdf en aquest enllaç.