Olot Cultura dedica un cap de setmana a presentar l’univers creatiu de l’olotí Xavier Ruscalleda a través de dues obres escèniques i un film. 

Els universos creatius volen presentar les diferents vessants creatives d’un artista a través de diverses propostes culturals.

La tardor escènica d’Olot Cultura d’aquest 2022 comença amb un Univers Creatiu, el de l’olotí Xavier Ruscalleda, que s’ha anomenat Univers Rusca, per tal com tothom el coneix a Olot. Durant un cap de setmana la programació se centrarà en aquest creador a través de tres treballs.

El primer serà l’espectacle Cartografia de la diàspora (dijous 29 de setembre, 20 h, Teatre Principal d’Olot). Es tracta d’un treball d’improvisació sense assaig previ a partir d’unes trames i pautes que reunirà a l’escenari membres de les diferents companyies que ha conduit Ruscalleda: Zootrop teatre, teatre de la Fam i la Funerària Teatre.

El divendres 30 de setembre, a les 20 h, al Teatre, es projectarà el film El cingle, de la Funerària Teatre. Una peça que va produir aquesta companyia amb la voluntat de crear una obra que perduri. La trama gira entorn de tres personatges que comparteixen la falta d’expectatives i el fracàs: un vell poeta frustrat; una jove artista, ambiciosa i rebel, i un pagès solitari amb un passat enigmàtic i intrigant. El mon s’està tornant cada cop més hostil, no hi ha lloc per a l’esperança. L’individualisme s’ensenyoreix d’aquesta societat materialista en què vivim; tot té un preu i cadascú busca una via d’escapatòria al desastre vital que el consumeix. L’ànima més pura, malgrat l’egoisme inherent a la joventut, els sentiments del poeta i la candidesa del pagès, és la Clara, que, al final d’aquest viatge, decideix començar una nova vida en un altre indret.

El cap de setmana, es podrà veure una versió de Tot esperant Godot, protagonitzada per dos dels actors més emblemàtics dels projectes de Ruscalleda, Josep Jou i Pedro Carrizosa. Aquesta proposta es presentarà a l’Espai Barberí i se’n faran dues sessions el dissabte 1 i el diumenge 2 d’octubre, a les 18 h.

L’Univers Rusca serà l’encarregat d’obrir els Universos Creatius de la temporada de tardor. Els Unversos Creatius són una forma de treball que es va començar l’any passat i que consisteixen en centrar-se en un artista o una companyia i descobrir les diferents vessants creatives.